Musím se přiznat, že tento recept na řezy „obližprst“ je naprostá pecka a plně si zaslouží své zajímavé jméno! Je to ten typ moučníku, který zmizí ze stolu dřív, než stihnete uvařit kávu. Kombinace nadýchaného kakaového těsta, jemného žloutkového krému a lesklé sněhové čepičky je zkrátka k užrání. I když se zdá, že se jedná o komplikovaný zákusek s krémem vařeným ve vodní lázni ) nebo v parní lázni, ve skutečnosti je postup velmi jednoduchý a nemusíte se ho obávat.

Základem je vláčný kakaový piškot, který se peče jen krátce. Klíčové pro dokonalou chuť je ale samozřejmě žloutkový krém, který se připravuje vařením mléka, žloutků a mouky nad parou. Poté se krém nechá vychladnout a zašlehá se do něj máslo. Sněhová čepička, která moučník korunuje, se také šlehá nad parou, aby byla pevná, lesklá a nestékalaMůj tip zní: U žloutkového krému je nejdůležitější po uvaření krém zakrýt potravinářskou fólií přímo na povrchu, abyste zabránili vytvoření škraloupu. Tím zajistíte, že krém bude po vyšlehání s máslem dokonale hladký a sametový.

Recept na řezy „obližprst“

Doba přípravy a pečení je cca 35 minut, příprava krémů a sněhu 30 minut (+ čas na chlazení krémů).

  • Příprava těsta a pečení: 20 minut
  • Příprava krému a sněhu: 30 minut
  • Chlazení a kompletace: minimálně 2 hodiny
  • Celková aktivní doba přípravy: cca 50 minut

Ingredience k přípravě lahodných řezů „obližprst“

Těsto (kakaový piškot):

  • 5 vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 50 ml oleje
  • Tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání

Žloutkový krém:

  • 5 žloutků
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g másla (pokojové teploty)

Sníh:

  • 5 bílků
  • 300 g moučkového cukru

Na dozdobení:

  • Čokoláda (strouhaná) nebo Granko

Postup při přípravě výtečných řezů „obližprst“

Obrázek k receptu na řezy „obližprst“
Foto: Cooky.cz, recept na řezy „obližprst“

Příprava a pečení těsta:

1. Připravte si plech: vymažte ho tukem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 200 stupňů.

2. Vejce našlehejte s moučkovým cukrem do husté světlé pěny.

3. Postupně přidávejte olej a zašlehejte ho do pěny. V jiné míse smíchejte polohrubou mouku, kypřicí prášek a kakao.

4. Sypkou směs postupně přidejte k vaječné pěně. Vše opatrně, ale dobře zamíchejte.

5. Těsto rozetřete na připravený plech. Vložte do vyhřáté trouby a upečte (cca 10 až 15 minut, dokud není piškot pružný).

6. Upečený piškot nechte zcela vychladnout.

Příprava žloutkového krému:

7. Připravte si vodní lázeň – hrnec s trochou vody a nad ním miska. Přiveďte k varu

8. Do misky vlijte mléko, přidejte 5 žloutků, hladkou mouku a vanilkový cukr.

9. Směs šlehejte nad parou z hrnce, dokud krém nezhoustne.

10. Jakmile je krém hustý, odstraňte ho z lázně. Abyste zabránili vytvoření škraloupu, přikryjte krém potravinářskou fólií přímo na povrchu.

Obrázek k receptu na řezy „obližprst“
Foto: Cooky.cz, recept na řezy „obližprst“

11. Nechte krém zcela vychladnout (musí mít stejnou teplotu jako máslo).

12. Vychladlý krém vyšlehejte s 250 g másla pokojové teploty do hladké, nadýchané pěny.

13. Krém rovnoměrně namažte na vychladlý kakaový plát.

Příprava sněhové čepičky a dokončení:

14. Opět připravte vodní lázeň. Do misky vložte 5 bílků a 300 g moučkového cukru.

15. Bílky s cukrem šlehejte nad parou dohusta, dokud nevznikne pevný, lesklý sníh.

16. Odstavte z páry a nechte sníh mírně vychladnout.

17. Sníh natřete na žloutkový krém. Řezy ozdobte strouhanou čokoládou nebo Grankem.

18. Pro ideální ztuhnutí vychlaďte řezy v lednici (minimálně 2 hodiny) a až poté nakrájejte.

Obrázek k receptu na čokoládové řezy s jahodami a polevou

Vláčné čokoládové řezy s „horkými“ jahodami a tmavou polevou ze salka a čokolády: Rozkoš v puse zaručena

Tipy redakce:

  • Máslo do krému: Máslo musí mít pokojovou teplotu, aby se s vychlazeným krémem správně spojilo. Pokud je máslo studené, krém se srazí.
  • Žloutkový krém bez hrudek: Šlehání nad parou je klíčové, ale důležité je šlehat krém neustále, dokud nezhoustne, aby se nevytvořily hrudky.
  • Sníh nad parou: Šlehání bílků nad parou zajistí, že sníh je pasterizovaný a stane se pevným, lesklým a stabilním – ideálním pro zákusky.
  • Kakaový piškot: Piškot pečte na 200 stupňů jen krátce, aby zůstal vláčný a nevysušil se.
Obrázek k receptu na mandarinkové řezy

Sametově krémové tvarohové řezy s mandarinkami nebo pomeranči. Nejvláčnější koláč bez mouky pro svěží citrusový zážitek

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest