Musím se přiznat, že tento recept na řezy „obližprst“ je naprostá pecka a plně si zaslouží své zajímavé jméno! Je to ten typ moučníku, který zmizí ze stolu dřív, než stihnete uvařit kávu. Kombinace nadýchaného kakaového těsta, jemného žloutkového krému a lesklé sněhové čepičky je zkrátka k užrání. I když se zdá, že se jedná o komplikovaný zákusek s krémem vařeným ve vodní lázni ) nebo v parní lázni, ve skutečnosti je postup velmi jednoduchý a nemusíte se ho obávat.
Základem je vláčný kakaový piškot, který se peče jen krátce. Klíčové pro dokonalou chuť je ale samozřejmě žloutkový krém, který se připravuje vařením mléka, žloutků a mouky nad parou. Poté se krém nechá vychladnout a zašlehá se do něj máslo. Sněhová čepička, která moučník korunuje, se také šlehá nad parou, aby byla pevná, lesklá a nestékala. Můj tip zní: U žloutkového krému je nejdůležitější po uvaření krém zakrýt potravinářskou fólií přímo na povrchu, abyste zabránili vytvoření škraloupu. Tím zajistíte, že krém bude po vyšlehání s máslem dokonale hladký a sametový.
Recept na řezy „obližprst“
Doba přípravy a pečení je cca 35 minut, příprava krémů a sněhu 30 minut (+ čas na chlazení krémů).
- Příprava těsta a pečení: 20 minut
- Příprava krému a sněhu: 30 minut
- Chlazení a kompletace: minimálně 2 hodiny
- Celková aktivní doba přípravy: cca 50 minut
Ingredience k přípravě lahodných řezů „obližprst“
Těsto (kakaový piškot):
- 5 vajec
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 100 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 50 ml oleje
- Tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání
Žloutkový krém:
- 5 žloutků
- 200 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g másla (pokojové teploty)
Sníh:
- 5 bílků
- 300 g moučkového cukru
Na dozdobení:
- Čokoláda (strouhaná) nebo Granko
Postup při přípravě výtečných řezů „obližprst“

Příprava a pečení těsta:
1. Připravte si plech: vymažte ho tukem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
2. Vejce našlehejte s moučkovým cukrem do husté světlé pěny.
3. Postupně přidávejte olej a zašlehejte ho do pěny. V jiné míse smíchejte polohrubou mouku, kypřicí prášek a kakao.
4. Sypkou směs postupně přidejte k vaječné pěně. Vše opatrně, ale dobře zamíchejte.
5. Těsto rozetřete na připravený plech. Vložte do vyhřáté trouby a upečte (cca 10 až 15 minut, dokud není piškot pružný).
6. Upečený piškot nechte zcela vychladnout.
Příprava žloutkového krému:
7. Připravte si vodní lázeň – hrnec s trochou vody a nad ním miska. Přiveďte k varu
8. Do misky vlijte mléko, přidejte 5 žloutků, hladkou mouku a vanilkový cukr.
9. Směs šlehejte nad parou z hrnce, dokud krém nezhoustne.
10. Jakmile je krém hustý, odstraňte ho z lázně. Abyste zabránili vytvoření škraloupu, přikryjte krém potravinářskou fólií přímo na povrchu.

11. Nechte krém zcela vychladnout (musí mít stejnou teplotu jako máslo).
12. Vychladlý krém vyšlehejte s 250 g másla pokojové teploty do hladké, nadýchané pěny.
13. Krém rovnoměrně namažte na vychladlý kakaový plát.
Příprava sněhové čepičky a dokončení:
14. Opět připravte vodní lázeň. Do misky vložte 5 bílků a 300 g moučkového cukru.
15. Bílky s cukrem šlehejte nad parou dohusta, dokud nevznikne pevný, lesklý sníh.
16. Odstavte z páry a nechte sníh mírně vychladnout.
17. Sníh natřete na žloutkový krém. Řezy ozdobte strouhanou čokoládou nebo Grankem.
18. Pro ideální ztuhnutí vychlaďte řezy v lednici (minimálně 2 hodiny) a až poté nakrájejte.
Vláčné čokoládové řezy s „horkými“ jahodami a tmavou polevou ze salka a čokolády: Rozkoš v puse zaručena
Tipy redakce:
- Máslo do krému: Máslo musí mít pokojovou teplotu, aby se s vychlazeným krémem správně spojilo. Pokud je máslo studené, krém se srazí.
- Žloutkový krém bez hrudek: Šlehání nad parou je klíčové, ale důležité je šlehat krém neustále, dokud nezhoustne, aby se nevytvořily hrudky.
- Sníh nad parou: Šlehání bílků nad parou zajistí, že sníh je pasterizovaný a stane se pevným, lesklým a stabilním – ideálním pro zákusky.
- Kakaový piškot: Piškot pečte na 200 stupňů jen krátce, aby zůstal vláčný a nevysušil se.