Víte proč je tento moučník nízkotučný? Protože jeho základem je sýr Ricotta, který je jemný, lehce zrnitý a s nízkým obsahem tuku. Vyrábí se ze syrovátky. Ano, také jsem si donedávna myslela, že sýry jako Mascarpone nebo Ricotta mají podobné složení a je jedno, který z nich použijeme. Ale opak je pravdou, protože Ricotta, jak už bylo řečeno, je lehký a zrnitý nízkotučný sýr. Mascarpone je tučný, hustý a krémový sýr.
Mnohým z nás se asi při vzpomínce na tyto italské sýry vybaví cheesecake, ale oba tyto sýry mají mnohem širší využití a pokud jeden z nich se hodí do náplní a stal se v poslední době hvězdou krémových dezertů, ten druhý může být zase alternativou tvarohu a základem nadýchaného těsta. A právě základem dnešní ovocné buchty je ten druhý sýr zvaný Ricotta.
Recept na sladkou tečku – výborný ricottový ovocný koláč
Ingredience potřebné na přípravu této lákavé Nízkotučné lahodné buchty
- 250 g sýru Ricotta
- 3 vejce
- šťáva a kůra z jednoho citrónu
- 1 balíček vanikového cukru
- 200 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 110 g rozpuštěného másla
- ovoce (nejlepší čerstvé bobulovité)
Postup přípravy ovocné buchty
1. Vyšleháme vejce s cukry a přidáme sýr Ricotta.
2. Přidáme ostatní ingredience, rozmícháme hladké těsto.

Křehký koláč s meruňkami, tvarohovou náplní a mandlovými lupínky

Perfektní jahodový dezert se strouhanými jablky nejen na léto – Jahodový koláč štětec
3. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a poklademe v mouce obaleném ovocem.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 35 minut.
Tip na závěr
Upečenou buchtu posypeme moučkovým cukrem, můžeme podávat s kopečkem čerstvé šlehačky nebo zmrzliny.

Hrnková prošívaná deka: jemný moučník s tvarohovým překvapením v podobě náplně uvnitř
pozn.: částečně upraveno AI