Klasický řízek je na českých talířích osvědčenou klasikou. Zpravidla jej připravujeme z masa vepřového, kuřecího nebo krůtího. Zatoužili jste po obměně a zároveň opravdu dietní variantě? Sáhněte po telecím! Toto maso je považováno za jedno z nejjemnějších. Na řízky se nejčastěji používají plátky z kýty. Ty se naklepou a rychle propečou. Telecí řízky jsou šťavnaté a lahodné, nepotřebují ani výrazné koření – zpravidla stačí pouze sůl a pepř. Kvalitní strouhanka je samozřejmostí.
Šťavnaté a dietní maso
Telecí maso je skvělé nejen chuťově, ale i po stránce živin. Obsahuje velké množství plnohodnotných bílkovin, železa a vitaminů skupiny B, především B12. Ten je klíčový pro krvetvorbu a správnou funkci nervového systému. Oproti hovězímu je telecí maso snáze stravitelné a má méně tuku, tudíž se hodí i pro citlivější osoby, a to včetně dětí. Konec konců, i ve skleničkách pro miminka a batolata nalezneme právě telecí. Z tohoto druhu masa se při správné úpravě stane výživná a křehká pochoutka.
Ingredience na 1 porci:
- Telecí kýta – 1 plátek;
- Hladká mouka – na obalení;
- Vejce – dle potřeby;
- Strouhanka (ideálně domácí) – dle potřeby;
- Přepuštěné máslo nebo řepkový olej – na smažení;
- Sůl – dle chuti;
- Citron (volitelné) – na pokapání.
Postup:
- Maso nakrájejte na zhruba 1–1,5 cm silné plátky.
- Každý z nich naklepejte, ale jen lehce, aby se zachovala šťavnatost.
- Maso osolte a obalte v hladké mouce, jejíž přebytek lehce oklepejte.
- Jako druhý krok trojobalu je protažení masa v rozšlehaném vejci.
- Dále obalte ve strouhance, kterou lehce přimáčkněte.
- Ve vyšší pánvi rozpalte tuk. Nejzdravější je přepuštěné máslo, použít ale můžete i rostlinný olej nebo sádlo.
- Po osmažení nechte řízky na ubrousku okapat, aby se vsákla přebytečná mastnota.
- Tip: Aby šťáva z masa při naklepávání nestříkala kolem, můžete použít dvě mikrotenové vrstvy, mezi něž jednotlivé plátky vložíte. Pozor ale na mikročástice plastu. Dobrou pomůckou je také speciální dřevěný váleček s hroty, ten slouží místo paličky.
- Servírovat můžete klasicky s vařenými brambory, kaší nebo salátem. Řízky lze pokapat trochou citronu, který dodá osvěžující chuť.

Telecí řízky na milánský způsob nabízejí chutnou alternativu k běžným vepřovým a kuřecím řízkům

Řízek Ondráš: Plátek masa po valašsku obalený v bramborovém těstíčku
Zdroj: Autorský text, Wikipedie