Zeptat se vesnické hospodyňky, zda umí připravit makové rohlíky, je jako se zeptat truhláře, zda umí řezat dřevo. Jde o natolik tradiční sladkou pochoutku, která snad nikdy nechybí na žádném slavnostním stole – alespoň co se týče různých veselek a svátečních příležitostí na venkově. Jde o pečivo, které je nenápadné, skromné, zato plné chuti, historie a neuvěřitelné domácí pohody. Ve skutečnosti jejich příprava není nikterak složitá, proto si je dnes v pohodě upečete kdykoliv, třeba i v neděli ke kávě.
Využijme naší svobodomyslnější kultury a nebojme se pochutnat na vynikajícím máku, který je z nesprávných důvodů v mnoha zemích „utlačován“. V chalupách našich babiček měl makový květ i semínka zvláštní význam a díky neškodnému druhu, který se u nás pěstuje již po generace, jde o nenahraditelnou surovinu.
Recept na makové rohlíčky
Délka pečení v troubě cca 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 300 g másla nebo 150 g másla a 150 g Hery
- 2 žloutky
- 125 ml mléka
- sůl
- 30 g droždí
- kůra z jednoho citronu
- vanilka
Náplň:
- 300 g mletého máku
- 200 g cukru krupice
- 200 ml mléka
- špetka soli
- mletá skořice
- 2 lžíce rumu
- kůra z jednoho citronu
Na potření:
- 1 žloutek
Postup přípravy makových rohlíčků
1. Všechny suroviny na náplň svaříme za stálého míchání a pokud je třeba, přidáme ještě trochu mléka. Necháme vychladnout.
2. Droždí rozdrobíme do hrnečku a zalijeme vlažným mlékem, promícháme a necháme vzejít.
3. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí, přidáme droždí, žloutky, cukr, změklý tuk, vanilku a citronovou kůru.
4. Vypracujeme hladké těsto, přendáme do mísy a přikryjeme fólií, kde necháme 1 hodinu kynout.
5. Poté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a z těsta vytvoříme dva válečky, které nakrájíme na 40 stejně velkých kousků.
6. Z každého kousku uděláme kuličku a kuličky rozválíme.
7. Za pomocí sáčku s hubičkou nanášíme náplň a poté je stočíme a urovnáme na plech.
8. Každý váleček upravíme do tvaru rohlíčku a potřeme rozšlehaným žloutkem.
9. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova asi 25 minut.
Tipy na závěr
Pokud máte mlýnek na mák, použijte čerstvě mletý. Rozdíl v chuti je obrovský.
Rohlíčky lze po upečení lehce potřít rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Budou lesklé a jemně nasládlé.
Zaměňte část bílé mouky za špaldovou pro jemně oříškovou chuť a zdravější variantu.

Pro milovníky sladkého pečiva: Makové rohlíky plněné švestkovým džemem

Nadýchané domácí sladké rohlíčky s náplní: Skvělá domácí svačinka z kynutého těsta
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI