Zeptat se vesnické hospodyňky, zda umí připravit makové rohlíky, je jako se zeptat truhláře, zda umí řezat dřevo. Jde o natolik tradiční sladkou pochoutku, která snad nikdy nechybí na žádném slavnostním stole – alespoň co se týče různých veselek a svátečních příležitostí na venkově. Jde o pečivo, které je nenápadné, skromné, zato plné chuti, historie a neuvěřitelné domácí pohody. Ve skutečnosti jejich příprava není nikterak složitá, proto si je dnes v pohodě upečete kdykoliv, třeba i v neděli ke kávě.

Využijme naší svobodomyslnější kultury a nebojme se pochutnat na vynikajícím máku, který je z nesprávných důvodů v mnoha zemích „utlačován“. V chalupách našich babiček měl makový květ i semínka zvláštní význam a díky neškodnému druhu, který se u nás pěstuje již po generace, jde o nenahraditelnou surovinu.

Recept na makové rohlíčky

Délka pečení v troubě cca 25 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 300 g másla nebo 150 g másla a 150 g Hery
  • 2 žloutky
  • 125 ml mléka
  • sůl
  • 30 g droždí
  • kůra z jednoho citronu
  • vanilka

Náplň:

  • 300 g mletého máku
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • mletá skořice
  • 2 lžíce rumu
  • kůra z jednoho citronu

Na potření:

  • 1 žloutek

Postup přípravy makových rohlíčků

1. Všechny suroviny na náplň svaříme za stálého míchání a pokud je třeba, přidáme ještě trochu mléka. Necháme vychladnout.

2. Droždí rozdrobíme do hrnečku a zalijeme vlažným mlékem, promícháme a necháme vzejít.

3. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí, přidáme droždí, žloutky, cukr, změklý tuk, vanilku a citronovou kůru.

4. Vypracujeme hladké těsto, přendáme do mísy a přikryjeme fólií, kde necháme 1 hodinu kynout.

5. Poté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a z těsta vytvoříme dva válečky, které nakrájíme na 40 stejně velkých kousků.

6. Z každého kousku uděláme kuličku a kuličky rozválíme.

7. Za pomocí sáčku s hubičkou nanášíme náplň a poté je stočíme a urovnáme na plech.

8. Každý váleček upravíme do tvaru rohlíčku a potřeme rozšlehaným žloutkem.

9. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova asi 25 minut.

Rohlíčky plněné mákem.
Foto: Romana Rubášová, Rohlíčky plněné mákem.

Tipy na závěr

Pokud máte mlýnek na mák, použijte čerstvě mletý. Rozdíl v chuti je obrovský.

Rohlíčky lze po upečení lehce potřít rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Budou lesklé a jemně nasládlé.

Zaměňte část bílé mouky za špaldovou pro jemně oříškovou chuť a zdravější variantu.

Recept na domácí makové rohlíky s borůvkovou náplní

Pro milovníky sladkého pečiva: Makové rohlíky plněné švestkovým džemem

Obrázek k receptu Kynuté sladké rohlíčky

Nadýchané domácí sladké rohlíčky s náplní: Skvělá domácí svačinka z kynutého těsta

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest