Recept na Perfektní dezert na oslavy a svatby: Máte rádi štrůdl s jablky, ale jeho struktura vás už nudí? Upečte tyto skvělé rohlíčky z kefírového těsta plněné lahodnou směsí jablek a skořice. Zmínili jsme, že se skvěle hodí na slavnost nebo svatební veselku. Rohlíčky jsou tak snadné a chutné, že si je zamilují také děti ke svačině do školy. Dle vybrané úrody jablek a jejich zralosti bude náplň kyselá nebo sladká. Nebojte se jablečnou směs připravit mírně kyselejší, tedy svěžejší. Ke sladkému těstu se to náramně hodí.
Recept na rohlíčky s jablky
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
Náplň:
- 2 – 3 jablka
- 1 lžička skořice
- 100 g cukru
Těsto:
- 600 g hladké mouky
- 200 g másla
- 5 g vanilkového nebo vanilínového cukru
- 1 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 200 g kefíru nebo zakysané smetany
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup přípravy
1. Nejdříve si nahrubo nastrouháme oloupaná jablka na pánev a dáme na oheň.
2. Během mírného smažení občas promícháme a přisypeme cukr.
3. Přidáme také skořici a pořádně promícháme.
4. Smažíme dozlatova za stálého míchání.
5. Do větší misky si dám mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme.
6. V mouce obalíme kus 200 g másla a to nahrubo nastrouháme.
7. Nyní dobře promícháme s moukou a ve středu uděláme malou prohlubeň, do které nasypeme moučkový a vanilkový cukr.
8. Dále přidáme kefír nebo zakysanou smetanu a vejce. Dobře vypracujeme rukama těsto.
9. Vypracované těsto natrháme a vypracujeme koule.
10. Následně jednotlivé kusy rozválíme a na okraj každého kusu dáme náplň.
11. Nyní těsto u každé placky přehneme do 1/3 a zatlačíme.
12. Na delší straně těsta uděláme zářezy a vytvoříme rohlíčky.
13. Troubu si dáme předehřát na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.
14. Rohlíčky vyskládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
15. Hotové rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.
Další variace
Nebojte se experimentovat, zkuste místo jablek použít jiné variace náplně. Není-li zrovna jablková sezóna, připravte například ořechovou nebo makovou náplň. Také můžete výsledný dezert zdokonalit s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou, coby přílohou.