Tento vynikající dezert je podobný klasickým věnečkům nebo větrníkům, ale ve tvaru rohlíčků, co jim dodává atraktivní vzhled a skvělou chuť. Rohlíčky jsou lehké a křehké, působí nadýchaně a vevnitř jsou naplněné jemným krémem a polité polevou. Je to výborný dezert pro slavnostní příležitosti, jako jsou rodinné oslavy nebo sváteční stůl.

TIP: podívejte se na další recepty z odpalovaného těsta, jako jsou Rohlíčky, Eclairse, Větrníky, Věnečky a další.

Recept na Rohlíčky z odpalovaného těsta s krémem a polevou

Ingredience na přípravu

Odpalované těsto

  • 50 g másla
  • 90 g vody
  • 60 g mouky
  • špetka soli
  • 1 KL cukru
  • 1 vejce

Náplň

  • 200 g mléka
  • 20 g cukru
  • 20 g škrobu
  • 10 g práškové šlehačky

Poleva

  • mléčná čokoláda

Postup

1. Uvaříme si krém z mléka, cukru a škrobu. Z mléka odebereme cca 2 dl a rozmícháme v něm škrob. Zbytek mléka s cukrem přivedeme k varu. Do vařícího mléka vlijeme mléko smíchané se škrobem a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Krém přikryjeme folií a dáme do chladu.

Uvaříme pudink a dáme do chladu.

2. Než nám krém vychladne připravíme si odpalované těsto.

Připravíme odpalované těsto.
Zdroj obrázku: TatlimsiSeyler, Připravíme odpalované těsto.

3. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme sůl a vodu a všechno mícháním přivedeme k varu.

4. Kastrol stáhneme z plotny a do horké směsi najednou vsypeme mouku a rychle vařečkou mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn kastrolu a nevytvoří hladkou kouli.

5. Těsto necháme mírně vychladnout a šlehačem do něj zašleháváme vejce. Těsto dobře promícháme, aby bylo hladké a lesklé.

Do vychlazeného těsta zašleháme žloutky.
Zdroj obrázku: TatlimsiSeyler, Do vychlazeného těsta zašleháme žloutky.

6. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou nebo ozdobnou špičkou.

7. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

8. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujeme pomocí cukrářského sáčku menší rohlíčky. Dodržujeme mezi nimi rozestupy, protože při pečení zvětší svůj objem.

Cukrářským sáčkem tvarujeme na plech rohlíčky.
Zdroj obrázku: TatlimsiSeyler, Cukrářským sáčkem tvarujeme na plech rohlíčky.

9. Pečeme v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud nejsou rohlíčky zlatavé a nadýchané. Během pečení troubu neotvíráme, aby rohlíčky nespadly. Po upečení rohlíčky necháme zcela vychladnout.

10. Po vychladnutí je podélně rozkrájíme.

10. Do vychlazeného krému, který jsme si uvařili, vmícháme práškovou šlehačku a dobře náplň vyšleháme.

11. Krém naplníme do cukrářského sáčku a rohlíčky naplníme.

Do sáčku naplníme krém.
Zdroj obrázku: TatlimsiSeyler, Do sáčku naplníme krém.
Rohlíčky rozřízneme a plníme sáčkem s krémem.
Zdroj obrázku: TatlimsiSeyler, Rohlíčky rozřízneme a plníme sáčkem s krémem.

12. Po naplnění je opět uzavřeme a namáčíme jednu stranu celého rohlíčku v rozpuštěné čokoládě.

Polovinu naplněného rohlíčku močíme v čokoládě.
Zdroj obrázku: TatlimsiSeyler, Polovinu naplněnýého rohlíčku močíme v čokoládě.

13. Zbytkem čokolády můžeme ještě dozdobit a rohlíčky necháme pořádně zatuhnout.

Zbytkem čokolády ozdobíme.
Zdroj obrázku: TatlimsiSeyler, Zbytkem čokolády ozdobíme.

Tipy

Při pečení odpalovaného těsta je důležité neotvírat troubu, aby se těsto nescvrklo a zůstalo nadýchané. Krém můžeme dle chuti obohatit rumem, mandlovým likérem anebo špetkou kávy. Čokoládu můžeme volit dle chuti hořkou, mléčnou, bílou anebo kombinaci dvou různých čokolád, jinou na namočení a jinou na zdobení.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest