Tento vynikající dezert je podobný klasickým věnečkům nebo větrníkům, ale ve tvaru rohlíčků, co jim dodává atraktivní vzhled a skvělou chuť. Rohlíčky jsou lehké a křehké, působí nadýchaně a vevnitř jsou naplněné jemným krémem a polité polevou. Je to výborný dezert pro slavnostní příležitosti, jako jsou rodinné oslavy nebo sváteční stůl.
TIP: podívejte se na další recepty z odpalovaného těsta, jako jsou Rohlíčky, Eclairse, Větrníky, Věnečky a další.
Recept na Rohlíčky z odpalovaného těsta s krémem a polevou
Ingredience na přípravu
Odpalované těsto
- 50 g másla
- 90 g vody
- 60 g mouky
- špetka soli
- 1 KL cukru
- 1 vejce
Náplň
- 200 g mléka
- 20 g cukru
- 20 g škrobu
- 10 g práškové šlehačky
Poleva
- mléčná čokoláda
Postup
1. Uvaříme si krém z mléka, cukru a škrobu. Z mléka odebereme cca 2 dl a rozmícháme v něm škrob. Zbytek mléka s cukrem přivedeme k varu. Do vařícího mléka vlijeme mléko smíchané se škrobem a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Krém přikryjeme folií a dáme do chladu.
2. Než nám krém vychladne připravíme si odpalované těsto.
3. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme sůl a vodu a všechno mícháním přivedeme k varu.
4. Kastrol stáhneme z plotny a do horké směsi najednou vsypeme mouku a rychle vařečkou mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn kastrolu a nevytvoří hladkou kouli.
5. Těsto necháme mírně vychladnout a šlehačem do něj zašleháváme vejce. Těsto dobře promícháme, aby bylo hladké a lesklé.
6. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou nebo ozdobnou špičkou.
7. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
8. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujeme pomocí cukrářského sáčku menší rohlíčky. Dodržujeme mezi nimi rozestupy, protože při pečení zvětší svůj objem.
9. Pečeme v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud nejsou rohlíčky zlatavé a nadýchané. Během pečení troubu neotvíráme, aby rohlíčky nespadly. Po upečení rohlíčky necháme zcela vychladnout.
10. Po vychladnutí je podélně rozkrájíme.
10. Do vychlazeného krému, který jsme si uvařili, vmícháme práškovou šlehačku a dobře náplň vyšleháme.
11. Krém naplníme do cukrářského sáčku a rohlíčky naplníme.
12. Po naplnění je opět uzavřeme a namáčíme jednu stranu celého rohlíčku v rozpuštěné čokoládě.
13. Zbytkem čokolády můžeme ještě dozdobit a rohlíčky necháme pořádně zatuhnout.
Tipy
Při pečení odpalovaného těsta je důležité neotvírat troubu, aby se těsto nescvrklo a zůstalo nadýchané. Krém můžeme dle chuti obohatit rumem, mandlovým likérem anebo špetkou kávy. Čokoládu můžeme volit dle chuti hořkou, mléčnou, bílou anebo kombinaci dvou různých čokolád, jinou na namočení a jinou na zdobení.