Představte si křupavý krajíc chleba nebo toastového pečiva, na kterém se zlatavě leskne šťavnatá směs z rybího masa posypaná sýrem. Když se zakousnete, pocítíte nejen jemnost rybího filé, ale i příjemné bylinkové a kořeněné tóny, které jídlu dodávají osvěžující, lehce pikantní ráz. Tím, že se rybí filé v tomto receptu nejprve restuje s cibulí a paprikou, se jeho chuť hezky zvýrazní a získá karamelizované tóny.
Přestože mnoho lidí k rybímu filé přistupuje spíš jako k surovině pro nenáročné jídlo z mrazáku, ve skutečnosti se jedná o mimořádně vděčnou základnu pro celou řadu kulinářských variací. Vyzkoušejte tuto dobrotu sami a budete ji podávat kdykoliv to bude možné!
Recept na rybí tousty
Ingredience pro přípravu
- 500 g rybího filé
- cibule
- trocha oleje
- sůl a pepř
- 1 lžička mleté papriky
- česnek dle chuti
- zelená část jarní cibulky
- 2 vejce
- nasekaná petrželka
Postup přípravy rybích toustů
1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené rybí filé.
2. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku a nasekaný česnek a opékáme za občasného míchání, aby se nám ryba nepřipálila.
3. Přidáme vajíčka a nasekanou petrželku.
4. Pečivo opečeme v toustovači, potřeme česnekem a naneseme rybí směs.
5. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme podle libosti.
Závěrem
Rybí směs můžeš natřít na klasické tousty, bagetky, topinky nebo i celozrnný chléb. Skvělou variantou je podávat rybí tousty s citronovým dipem nebo s plátkem rajčete či nakládanou okurkou. Někteří lidé podávají podobné rybí tousty nebo jednohubky každoročně jako občerstvení na silvestra.

Pomazánka z uzené makrely s křenem, kapary a červenou cibulkou

Fish and chips s domácí majonézou a hranolkami podle anglického receptu
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI