Vůně čerstvě upečeného koláče, který se nese celým domem, dokáže vytvořit pocit domova, tepla a bezpečí. Přesně takový je i tenhle rybízový kynutý koláč s mákem a drobenkou, který pochází z Moravy. Připomíná mi víkendové odpoledne strávené u babičky, která s láskou a pečlivostí připravovala to nejlepší pohoštění. Každý kousek koláče je plný chutí, které se vzájemně doplňují a tvoří dokonalou harmonii. Ostrá chuť rybízu, sladký mák, křupavá drobenka a nadýchané těsto. Můžete si být jistí, že po něm nezůstane ani drobeček.

Kynuté těsto provází lidstvo od nepaměti. Už staří Egypťané objevili kouzlo kvasnic, které dodávaly chlebu a pečivu nadýchanost a lehkost. Dnes se kvasnice používají na pečení po celém světě. A mák? V českých zemích je to jedna z nejoblíbenějších a nejdůležitějších surovin, která se tradičně používá v mnoha sladkých pokrmech. Pěstování máku má v České republice dlouhou historii. Dnes je to jedna z nejoblíbenějších surovin, kterou se plní koláče, záviny a buchty. Rybíz, který se do tohoto koláče používá, je zase bohatý na vitamin C a antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály.

Recept na moravský rybízový koláč s mákem a drobenkou

Délka přípravy 30 minut, kynutí 20 minut, pečení 25 až 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • Těsto:
    • 500 g hladké mouky
    • 1 kostka droždí
    • 100 g cukru krystalu
    • 1 hrnek mléka
    • 100 g másla
    • 2 žloutky
    • špetka soli
  • Náplň:
    • mletý mák
    • mléko
    • cukr
    • vanilka
    • rum
    • citronová kůra
  • Drobenka:
    • máslo
    • polohrubá mouka
    • moučkový cukr
  • Na potření:
    • máslo

Postup přípravy kynutého rybízového koláče

1. Nejprve si připravte kvásek. Do misky nalijte polovinu vlažného mléka, rozdrobte do něj kostku droždí a přidejte lžíci cukru.

Obrázek k receptu na rybízový koláč
Foto: Freepik.com, recept na rybízový koláč

2. Míchejte, dokud se droždí a cukr nerozpustí.

3. Misku přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít, dokud se na povrchu neobjeví bublinky.

4. Připravte si velkou mísu na těsto.

5. Do ní nasypte hladkou mouku, zbytek cukru a špetku soli. Promíchejte.

6. Poté přilijte vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, rozpuštěné máslo a dva žloutky.

7. Pomocí vařečky nebo kuchyňského robota vypracujte hladké a nelepivé těsto.

8. Podle potřeby můžete přidat trochu mouky, aby se nelepilo na prsty.

9. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 20 minut.

10. Během této doby si připravte makovou náplň.

11. Do hrnce nasypte mletý mák, přidejte cukr a zalijte mlékem.

12. Na mírném ohni vařte za stálého míchání, dokud nevznikne hustá kaše.

13. Nakonec dochuťte vanilkou, rumem a strouhanou citronovou kůrou.

14. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

15. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části a každou z nich rozválejte na kulatý plát o tloušťce zhruba 1 až 2 centimetry.

16. Pláty potřete makovou náplní, poklaďte čerstvým nebo mraženým rybízem a posypte drobenkou.

17. Drobenku připravte smícháním másla, polohrubé mouky a moučkového cukru.

18. Koláče pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 25 až 35 minut, dokud nebudou okraje zlatavé.

19. Po vyndání z trouby potřete okraje rozpuštěným máslem pro extra lesk a chuť.

Tipy redakce

  • Pro extra lesk a vůni můžete po upečení potřít okraje koláče rozpuštěným máslem s trochou rumu.
  • Pro nadýchanější těsto můžete přidat do mléka lžíci sádla, které zajistí, že koláč bude po upečení krásně vláčný.
  • Pro výraznější chuť doporučuji před přidáním do těsta nechat žloutky alespoň půl hodiny v pokojové teplotě.
  • Pro zajímavou variantu můžete místo rybízu použít třešně, meruňky nebo švestky, které se s mákem skvěle doplňují.
Koláč z rybízu

Bleskový Rybízový Zázrak – Rychlý koláč s ovocem ze zahrádky

Recept na nadýchanou bublaninu z černého rybízu a drobenky

Nadýchaná bublanina se zakysanou smetanou a černým rybízem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest