Vůně čerstvě upečeného koláče, který se nese celým domem, dokáže vytvořit pocit domova, tepla a bezpečí. Přesně takový je i tenhle rybízový kynutý koláč s mákem a drobenkou, který pochází z Moravy. Připomíná mi víkendové odpoledne strávené u babičky, která s láskou a pečlivostí připravovala to nejlepší pohoštění. Každý kousek koláče je plný chutí, které se vzájemně doplňují a tvoří dokonalou harmonii. Ostrá chuť rybízu, sladký mák, křupavá drobenka a nadýchané těsto. Můžete si být jistí, že po něm nezůstane ani drobeček.
Kynuté těsto provází lidstvo od nepaměti. Už staří Egypťané objevili kouzlo kvasnic, které dodávaly chlebu a pečivu nadýchanost a lehkost. Dnes se kvasnice používají na pečení po celém světě. A mák? V českých zemích je to jedna z nejoblíbenějších a nejdůležitějších surovin, která se tradičně používá v mnoha sladkých pokrmech. Pěstování máku má v České republice dlouhou historii. Dnes je to jedna z nejoblíbenějších surovin, kterou se plní koláče, záviny a buchty. Rybíz, který se do tohoto koláče používá, je zase bohatý na vitamin C a antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály.
Recept na moravský rybízový koláč s mákem a drobenkou
Délka přípravy 30 minut, kynutí 20 minut, pečení 25 až 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 100 g cukru krystalu
- 1 hrnek mléka
- 100 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- Náplň:
- mletý mák
- mléko
- cukr
- vanilka
- rum
- citronová kůra
- Drobenka:
- máslo
- polohrubá mouka
- moučkový cukr
- Na potření:
- máslo
Postup přípravy kynutého rybízového koláče
1. Nejprve si připravte kvásek. Do misky nalijte polovinu vlažného mléka, rozdrobte do něj kostku droždí a přidejte lžíci cukru.
2. Míchejte, dokud se droždí a cukr nerozpustí.
3. Misku přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít, dokud se na povrchu neobjeví bublinky.
4. Připravte si velkou mísu na těsto.
5. Do ní nasypte hladkou mouku, zbytek cukru a špetku soli. Promíchejte.
6. Poté přilijte vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, rozpuštěné máslo a dva žloutky.
7. Pomocí vařečky nebo kuchyňského robota vypracujte hladké a nelepivé těsto.
8. Podle potřeby můžete přidat trochu mouky, aby se nelepilo na prsty.
9. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 20 minut.
10. Během této doby si připravte makovou náplň.
11. Do hrnce nasypte mletý mák, přidejte cukr a zalijte mlékem.
12. Na mírném ohni vařte za stálého míchání, dokud nevznikne hustá kaše.
13. Nakonec dochuťte vanilkou, rumem a strouhanou citronovou kůrou.
14. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
15. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části a každou z nich rozválejte na kulatý plát o tloušťce zhruba 1 až 2 centimetry.
16. Pláty potřete makovou náplní, poklaďte čerstvým nebo mraženým rybízem a posypte drobenkou.
17. Drobenku připravte smícháním másla, polohrubé mouky a moučkového cukru.
18. Koláče pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 25 až 35 minut, dokud nebudou okraje zlatavé.
19. Po vyndání z trouby potřete okraje rozpuštěným máslem pro extra lesk a chuť.
Tipy redakce
- Pro extra lesk a vůni můžete po upečení potřít okraje koláče rozpuštěným máslem s trochou rumu.
- Pro nadýchanější těsto můžete přidat do mléka lžíci sádla, které zajistí, že koláč bude po upečení krásně vláčný.
- Pro výraznější chuť doporučuji před přidáním do těsta nechat žloutky alespoň půl hodiny v pokojové teplotě.
- Pro zajímavou variantu můžete místo rybízu použít třešně, meruňky nebo švestky, které se s mákem skvěle doplňují.

Bleskový Rybízový Zázrak – Rychlý koláč s ovocem ze zahrádky
