Název „Pražský flamendr“ pochází ze starého označení pro „flámujícího Pražana“ nebo z německého slova pro vojáky z Flander. V hospodách se tak začalo říkat pikantní směsi masa s cibulí, hořčicí a okurkou, jídlu rychlému s pořádným řízem. Dnes se Pražský flamendr řadí mezi české klasiky a je to poctivá minutka, kterou zvládnete za pár minut, ale chutná jako z první republiky.

Tato minutka patří mezi ty nejjednodušší minutky z pánve, které byly oblíbené, protože se připravovaly rychle, z dostupných surovin, ale měly šťavnatou, pikantní chuť díky hořčici, okurce a kečupu. Je to jídlo, které voní po cibuli, dobrým masu a staré poctivé kuchyni – jednoduché, syté a chutné.

Recept na Pražského flamendra z vepřového masa

Ingredience potřebné na přípravu rychlé minutky z pánve

  • 500 g vepřové kýty
  • 100 g oleje nebo sádla
  • 200 g cibule
  • 150 g sterilované červené papriky
  • 150 g drcených rajčat
  • 50 g hladké mouky (na zahuštění – volitelné)
  • koření dle chuti a sůl
  • černé pivo

Postup přípravy flamendra

1. Na pánvi orestujeme na rozpáleném ruku drobně nakrájenou cibuli.

2. Přidáme na nudličky nakrájené vepřové maso a opečeme. Přidáme koření, sůl a drcená rajčata. Dusíme do měkka.

Zakápneme černým pivem a chvíli ještě podusíme.
Foto: cooky.cz, Zakápneme černým pivem a chvíli ještě podusíme.

3. Nakonec přidáme sterilovanou papriku a zalijeme trochou černého piva. Ještě chvíli podusíme.

Flamendr podáváme s bramboráky nebo pečenými brambory, posypaný zeleným pórkem. Výborný je i s čerstvým pečivem nebo chlebem.

5x recept na Katův šleh

Top pět receptů na katův šleh – nejlepších 5 receptů na kaťák

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest