Název „Pražský flamendr“ pochází ze starého označení pro „flámujícího Pražana“ nebo z německého slova pro vojáky z Flander. V hospodách se tak začalo říkat pikantní směsi masa s cibulí, hořčicí a okurkou, jídlu rychlému s pořádným řízem. Dnes se Pražský flamendr řadí mezi české klasiky a je to poctivá minutka, kterou zvládnete za pár minut, ale chutná jako z první republiky.
Tato minutka patří mezi ty nejjednodušší minutky z pánve, které byly oblíbené, protože se připravovaly rychle, z dostupných surovin, ale měly šťavnatou, pikantní chuť díky hořčici, okurce a kečupu. Je to jídlo, které voní po cibuli, dobrým masu a staré poctivé kuchyni – jednoduché, syté a chutné.
Recept na Pražského flamendra z vepřového masa
Ingredience potřebné na přípravu rychlé minutky z pánve
- 500 g vepřové kýty
- 100 g oleje nebo sádla
- 200 g cibule
- 150 g sterilované červené papriky
- 150 g drcených rajčat
- 50 g hladké mouky (na zahuštění – volitelné)
- koření dle chuti a sůl
- černé pivo
Postup přípravy flamendra
1. Na pánvi orestujeme na rozpáleném ruku drobně nakrájenou cibuli.
2. Přidáme na nudličky nakrájené vepřové maso a opečeme. Přidáme koření, sůl a drcená rajčata. Dusíme do měkka.

3. Nakonec přidáme sterilovanou papriku a zalijeme trochou černého piva. Ještě chvíli podusíme.
Flamendr podáváme s bramboráky nebo pečenými brambory, posypaný zeleným pórkem. Výborný je i s čerstvým pečivem nebo chlebem.