Tento jednoduchý piškot není žádná cukrářská věda, ale rozhodně neurazí. Spíše naopak! Už při prvním soustu vás hlasitě osloví svojí nadýchanou a vláčnou chutí. Samotný piškot je jemný a příjemně nasládlý, ale skutečný charakter mu dodá domácí jahodový džem. Ten je nejen chutnější než kupovaný, ale rozhodně i zdravější. Při domácí přípravě se totiž používají zralé jahody, které jsou v sezoně sladké a šťavnaté. Díky tomu má džem krásnou barvu, přírodní chuť a není přehnaně sladký.

Největší předností tohoto receptu je jeho rychlost. Žádné oddělování bílků a žloutků, žádné postupné vmíchávání! Prostě vše vložíte do jedné mísy, zapnete šlehač a během pár minut je těsto připravené. Tohle je ideální řešení pro chvíle, kdy potřebujete upéct něco „na rychlo“ před příchodem návštěvy.

Recept na rychlý piškot s jahodovým džemem

Délka pečení v troubě cca 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Piškot:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/4 hrnku oleje

Navíc:

  • domácí jahodový džem

Postup přípravy snadného piškotového moučníku

1. Všechny suroviny na piškot dáme do mísy a ušleháme ručním šlehačem.

2. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.

3. Hotový piškot necháme vychladnout, poté rozkrojíme a namažeme domácím džemem.

Domácí jahodový džem.
Foto: freepik.com, Domácí jahodový džem.

Zajímavost o zavařeninách

Věděli jste, že konkrétně jahodové zavařeniny yly oblíbené už v 19. století, kdy se servírovaly nejen na pečivu, ale i k masům nebo do omáček? Dnes se sice používají hlavně jako doplněk sladkého, ale chuťový kontrast mezi jahodami a jinými ingrediencemi má dlouhou a úspěšnou tradici.

Pár tipů na konec

Pokud chcete výraznější piškot, přidejte do těsta trochu citronové kůry nebo pár kapek vanilkového extraktu.

Jahodový džem můžete před potřením lehce prohřát, aby se lépe roztíral.

Za pomocí tvarohového krému snadno a rychle vytvoříte s tímto dezertem jednoduchý dortík.

Obrázek receptu na citronový koláč s polevou.

Rychlý citronový dort s džemem a polevou

Obrázek receptu na jahodový džem bez umělých přísad.

Nejlepší jahodový domácí džem bez umělých přísad jen ze 3 ingrediencí

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest