Základem tohoto dezertu je nadýchaný piškot, který patří do každého díla precizní cukrařiny. A jak že se správně připravuje poctivý piškot? Tajemství tkví v dobře vyšlehaných bílcích a ve správném spojení s ostatními surovinami, aniž by těsto ztratilo vzduch. Při pečení se mění v pružný zlatavý plát, který později tvoří základ pro mnoho dezertů.
Lesní ovoce je korunou tohoto dezertu. Není jen na ozdobu, jeho šťavnatost a lehká kyselost vyvažuje sladkost pudinku. Ať už zvolíte čerstvé maliny, borůvky, ostružiny, rybíz nebo lesní směs, každé sousto přináší jiný tón a tak se dezert jen tak neomrzí.
Recept na rychlý piškot s pudinkem a lesním ovocem
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
Piškot:
- 5 vajec
- 200 g moučkového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 5 lžic oleje
Pudink:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- cukr dle chuti
- 50 g másla
- rum
Ovoce:
- cca 450 g mraženého lesního ovoce
- cukr dle chuti
- 1 lžička solamylu
Na vrch:
- 400 g zakysané smetany
- Granko
Postup přípravy letního dezertu s lesním ovocem, piškotem a zakysanou smetanou
1. Bílky ušleháme s moučkovým cukrem a poté po jednom za stálého šlehání přidáváme žloutky.
2. Dále přidáme olej a po chvilce šlehání snížíme otáčky a po trochách přidáváme prosátou mouku.
3. Hotové těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby.
4. Pečeme na 180°C asi 20 minut podle typu trouby.
5. Mléko smícháme s pudinkem a cukrem a uvaříme do husta.

Lehký nepečený dort s kompotovaným ovocem, ze zakysané smetany a piškotů
6. Do horkého vešleháváme máslo a rum.
7. Krémem potřeme vychladlý piškot.
8. Ovoce vsypeme do kastrolu, přidáme cukr a trošku vody a krátce povaříme a vmícháme Solamyl rozmíchaný v trošce vody.
9. Ještě krátce povaříme a necháme vychladnout.
10. Nalijeme na vychladlý pudink a rozetřeme stejnoměrně.
11. Povrch potřeme kysanou smetanou a posypeme Grankem.
Tipy na závěr
V chladničce vydrží krásně čerstvý i 2 – 3 dny, pokud jej uchováte zakrytý, aby neosychal.
Dezert se výborně hodí na oslavy i letní pikniky.
Pokud máte rádi svěží chuť, přidejte do pudinku trochu citronové kůry nebo šťávy.

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy

Vláčná kefírová buchta s lesním ovocem: jednoduchý zákusek plný jahod, malin, ostružin a borůvek
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI