Základem tohoto dezertu je nadýchaný piškot, který patří do každého díla precizní cukrařiny. A jak že se správně připravuje poctivý piškot? Tajemství tkví v dobře vyšlehaných bílcích a ve správném spojení s ostatními surovinami, aniž by těsto ztratilo vzduch. Při pečení se mění v pružný zlatavý plát, který později tvoří základ pro mnoho dezertů.

Lesní ovoce je korunou tohoto dezertu. Není jen na ozdobu, jeho šťavnatost a lehká kyselost vyvažuje sladkost pudinku. Ať už zvolíte čerstvé maliny, borůvky, ostružiny, rybíz nebo lesní směs, každé sousto přináší jiný tón a tak se dezert jen tak neomrzí.

Recept na rychlý piškot s pudinkem a lesním ovocem

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu

Piškot:

  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 5 lžic oleje

Pudink:

  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • cukr dle chuti
  • 50 g másla
  • rum

Ovoce:

  • cca 450 g mraženého lesního ovoce
  • cukr dle chuti
  • 1 lžička solamylu

Na vrch:

  • 400 g zakysané smetany
  • Granko

Postup přípravy letního dezertu s lesním ovocem, piškotem a zakysanou smetanou

Piškot s pudinkem a lesním ovocem.
Foto: Romana Rubášová, Piškot s pudinkem a lesním ovocem.

1. Bílky ušleháme s moučkovým cukrem a poté po jednom za stálého šlehání přidáváme žloutky.

2. Dále přidáme olej a po chvilce šlehání snížíme otáčky a po trochách přidáváme prosátou mouku.

3. Hotové těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby.

4. Pečeme na 180°C asi 20 minut podle typu trouby.

5. Mléko smícháme s pudinkem a cukrem a uvaříme do husta.

Obrázek receptu na svěží nepečený dort ze zakysané smetany s ovocem.

Lehký nepečený dort s kompotovaným ovocem, ze zakysané smetany a piškotů

6. Do horkého vešleháváme máslo a rum.

7. Krémem potřeme vychladlý piškot.

8. Ovoce vsypeme do kastrolu, přidáme cukr a trošku vody a krátce povaříme a vmícháme Solamyl rozmíchaný v trošce vody.

9. Ještě krátce povaříme a necháme vychladnout.

10. Nalijeme na vychladlý pudink a rozetřeme stejnoměrně.

11. Povrch potřeme kysanou smetanou a posypeme Grankem.

Tipy na závěr

V chladničce vydrží krásně čerstvý i 2 – 3 dny, pokud jej uchováte zakrytý, aby neosychal.

Dezert se výborně hodí na oslavy i letní pikniky.

Pokud máte rádi svěží chuť, přidejte do pudinku trochu citronové kůry nebo šťávy.

Recept na zákusek ze zakysané smetany na plech

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy

Obrázek receptu na Lesní ovoce v kefírovém těstě, nebo kefírová buchta s lesním ovocem

Vláčná kefírová buchta s lesním ovocem: jednoduchý zákusek plný jahod, malin, ostružin a borůvek

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest