Ať už nákyp považujete za normální oběd či večeři sladkého typu nebo dezert, určitě si najde místo v kuchařském repertoáru ve vaší rodině. Klasický nákyp si určitě pamatujete z dětství, ať už z domova nebo ze školní jídelny. Pokud tuto tradiční chuť spojíte s osvěžující a sladkokyselou chutí pomerančů, dostane se vám zajímavého chuťového potěšení. Já jsem na rýžový nákyp úplně zapomněla – nikdy se u nás doma vlastně nedělal. A tak je na čase si jej trošku připomenout. Za tuto pochoutku vám sice nejvíce poděkují asi děti, avšak v pomerančové variantě si na něm pochutnají všechny generace. Na přípravu nepotřebujete nic extra zvláštního a celý recept je vlastně zcela variabilní. Já vám ukážu, jak ho máme nejraději my a určitě si skvěle pochutnáte.

Rozhodně tento lahodný pokrm neodsuzujte jen proto, že jde o sladké jídlo. Díky použitým surovinám může mít konzumace nákypu i zdravotní benefity. Rýži velmi lehce strávíte a navíc tělu poskytne energii a dávku vitamínu B. Nesmíme opomenout pomeranče, které jsou nadmíru bohaté na vitamín C, který vám posílí imunitu. Z mléka a vajec do svého těla dostanete dávku bílkovin a vápníku. Pojďme si teda ukázat, jak tuto pochoutku připravíme!

Recept na rýžovo – pomerančový nákyp

Délka pečení v troubě cca 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 větší hrnek kulatozrnné rýže
  • 2 hrnky  mléka
  • špetka soli
  • 3 lžíce cukru
  • plátek  másla
  • 3 vejce
  • 4 pomeranče ( kůra i šťáva )
  • rozinky
  • ořechy

Omáčka:

  • 4 velké pomeranče
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky solamylu

Krok za krokem příprava nákypu

Obrázek receptu na rýžovo - pomerančový nákyp s pomerančovou omáčkou.
Foto: Romana Rubášová, Rýžovo – pomerančový nákyp s pomerančovou omáčkou

1. Rýži propláchneme a zalijeme mlékem.

2. Poté přidáme špetku soli, cukr a uvaříme.

3. Dále do rýže vmícháme máslo, žloutky, rozinky, ořechy, šťávu a kůru z pomerančů ( trochu kůry si necháme na ozdobu ).

4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do rýže.

5. Rýžovou směs nalejeme do zapékací formy a dáme zapéct do trouby asi na 30 minut.

6. Hotový nákyp vyklopíme, pocukrujeme a posypeme nastrouhanou kůrou.

Obrázek receptu na rýžový nákyp.

Pravý rýžový nákyp: Sladká nostalgie z dětství

7. Z pomerančů vymačkáme šťávu a přidáme cukr a solamyl.

8. Dobře promícháme a za stálého míchání svaříme v hladkou a hustou omáčku.

9. Nákyp podáváme s pomerančovou omáčkou.

Něco z historie rýžových dezertů

I v dřívějších dobách, kdy ještě rýže nebyla v evropských spížích zcela běžná, získávaly rýžové dezert na oblíbenosti. Do Evropy se rýže postupně dostala díky obchodníkům ,kteří cestovali mezi Evropou a Asií. Během 19. století se začal rýžový nákyp připravovat v šlechtických kuchyních a už v té době ho rádi kuchaři kombinovali s ovocem, medem nebo ořechy.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest