A opět jsme u kynutého těsta, u těsta, ze kterého jde udělat cokoliv a to doslova. Protože jakoukoliv náplň ovocnou, tvarohovou, nebo makovou, či ořechovou zvolíme, vždycky to budou ty pravé domácí kynuté koláče, na které já osobně nedám dopustit. Nevím jak vy, ale já mám radši koláče, než jakékoliv dorty. No jedla bych je pořád dokola a proto je stále dokola nemůžu péct, protože za chvíli bych se nevešla do dveří.

Proto si dnes dáme recept na tak trochu lehčí – na ty ovocné, které mají původ kdesi na Moravě. I když úplně lehké nejsou, protože voňavé tradiční kynuté těsto, ovocná povidla a drobenka koláčům dávají všechno jen to dobré, ale co se dá dělat. Když jíst se musí a proto pečeme s láskou!

Recept na koláče z Moravy – s tvarohem, povidly a drobenkou

Ingredience nezbytné na přípravu koláčů dělaných s láskou, tvarovaných ručně, vonících srdcem Moravy

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 35 g droždí
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce oleje
  • 100 g másla
  • špetka soli

Náplň

  • 2 kostky tvarohu
  • rozinky namočené v rumu
  • cukr dle chuti
  • povidla (hrušková nebo jablečná)
  • drobenka (80 g másla, 100 g hrubé mouky, 100 g Moučkového cukru)

Na potření

  • bílek (před pečením)
  • máslo s rumem po upečení)

Postup přípravy koláčů moravských koláčů

Těsto rozdělíme na 4 díly a každý naplníme tvarohem a zabalíme do buchty.
Foto: Cooky.cz, Těsto rozdělíme na 4 díly a každý naplníme tvarohem a zabalíme do buchty.

1. Jakou každé kynuté těsto si nejprve připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí. Ten necháme vzejít přikrytý v teple asi 15 minut.

2. Do mísy si prosejeme mouku, přidáme ostatní ingredience na těsto a hotový kvásek.

3. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout přikryté v teple do zdvojnásobení objemu cca 1 hodinu.

Recept na moravské koláče
Foto: cooky.cz, Recept na S láskou dělané, ručně tvarované, srdcem Moravy vonící: Moravské koláče s tvarohem, povidly a drobenkou

4. V průběhu kynutí si připravíme drobenku, kterou uložíme v lednici.

5. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na 4 díly. Naplníme jako buchty a otočíme spojem dolů.

6. Po jednom koláče přeneseme vždycky na plech s pečícím papírem a dlaní roztlačíme na velký koláč s okrajem.

7. Okraje potřeme bílkem, střed potřeme hruškovými nebo jablečnými povidly a posypeme drobenkou.

8. Pečeme ve vyhřáté troubě po jednom koláči, na 170 stupňů cca 20 minut.

Recept na moravské koláče
Foto: cooky.cz, Recept na S láskou dělané, ručně tvarované, srdcem Moravy vonící: Moravské koláče s tvarohem, povidly a drobenkou

Podrobnosti

Každý koláč pečeme na plechu zvlášť.

Každý koláč po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Obrázek k receptu na majonézové koláčky

Nadýchané majonézové koláčky: Vydrží vláčné i další dny

Obrázek k receptu na péřové honzovky

Péřové Honzovky s máslovým sádlem a domácí švestkovo-jablečnou marmeládou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest