Potřebujete připravit reprezentativní dezert v rekordním čase, takže na přípravu tradičního Sacher dortu nebo třípatrového velikána úplně není prostor? Máme pro vás snadný a bleskurychlý recept na lahodný čokoládový dort, na jehož přípravu nepotřebujete 8 hodin, drahé kuchyňské roboty ani tradiční přísady. A pravděpodobně ho ukuchtíte i z toho, co dům dal.
Jemný, vláčný a šťavnatý čokoládový dort v odlehčené, dokonce veganské verzi bez vajec, mléka, másla a klidně i bez mixéru. Ingredience navíc zvládnete navážit od oka (na odměření postačí sklenice, šálky, lžíce, lžičky a špetky), těsto je hotové velmi rychle a pak už jen pečete, zdobíte a přijímáte poklony za svůj kulinářský um.
Recept na jemný veganský Sachr nalehko
Ingredience pro přípravu těsta
- 2 sklenice vody
- ¾ šálku rostlinného oleje
- 3 šálky hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 2 šálky cukru (krystal)
- ½ šálku kakaového prášku (bez přísad, 100% kakao)
- 4 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
Z čeho udělat čokoládovou ganáž:
- 1 lžíce škrobu
- 3 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce kakaového prášku (bez přísad, 100% kakao)
- 5–6 lžící vody
Postup přípravy
1. Nejprve se vrhneme na tělo dortu, tzn. na těsto. Do větší mísy nalijeme 2 sklenice čisté vlažné vody, přidáme nachystaný olej a jemně promícháme metličkou.
2. Do druhé mísy nasypeme mouku, 4 lžičky prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, půl šálku kakaového prášku, 2 šálky cukru a lžičku soli. Všechny přísady důkladně promícháme.
3. Než se pustíme do mísení, nachystáme si bokem dortovou formu, jejíž dno vysteleme pečícím papírem. Pak do mísy s práškovými ingrediencemi nalijeme směs vody a oleje a mixujeme. Použít lze ruční mixér, ale bez problému se to dá zvládnout i ručně (pomocí metličky).
4. Po chvíli mixování nám vznikne hladké, mírně tekuté těsto, které úhledně vlijeme do nachystané formy. Tu následně vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a necháme péct 40–50 minut.

Vídeňská harmonie: Elegantní zákusek s pomerančem, piškoty a mascarpone
5. Mezitím, co se tělo dortu dovoňava peče, si připravíme čokoládovou ganáž. Do misky tedy přijde lžíce škrobu, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce moučkového cukru a vše pěkně promícháme.
6. Do práškové směsi pak přidáme 5–6 lžic čisté vlažné vody a opět důkladně mícháme, dokud nevznikne hladký krém.
7. Jakmile se tělo dortu dopeče, vyjmeme ho z trouby, necháme chvíli zchladnout a slavnostně vyprostíme z formy.
8. Následně korpus od středu poléváme ganáží (můžeme si pomáhat špachtlí), kterou necháme ladně přetéct přes okraj dortu. Počkáme pár minut a tadá – nejrychlejší čokoládový dort na světě je připraven k servírování!
TIP: Při testování dostatečné upečenosti těsta můžeme použít starý dobrý trik se špejlí. Tu jednoduše zapíchneme do nejvyššího místa dezertu a vytáhne. Je-li suchá, máme hotovo.

Sacherův dort, kde nic nechybí: čokoládová poleva, meruňková marmeláda a šlehačka

Krtinec ve velkém stylu aneb krtkův dort na plechu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková