Toto spojení perníku a závinu je typickým zástupcem staročeských sladkostí. Když se peče, celá kuchyně provoní medem, skořicí a povidly a ta vůně je tak hřejivá, že se těžko čeká, než vychladne. Perníkové těsto je krásně měkké, povidla dodají vláčnost a ořechy křehkost a chuť. Ve starších dobách se sakrajda pekla na svatby, posvícení nebo na vánoce, kdy perník symbolizoval hojnost a med sladký život.

Název sakrajda údajně vznikl z lidového zvolání sakra, to je dobrý. A časem se ustálil jako označení sladkého závinu. Lidový název sakrajda je typický zejména pro Polabí a Chrudimsko, jinde je známý třeba pod názvem perníkový závin, medový závin nebo perník s povidly. Že tenhle závin neznáte? A co tak jej zkusit pro změnu na vánoce místo jiných koláčů a závinů? Já jsem jej loni zkusila a řeknu vám, že je to nebývalá pochoutka.

Recept na sakrajdu

Ingredience nezbytné na přípravu Perníkového závinu s povidly a ořechy

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukr moučky
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička soda bicarbona
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 70 g másla (rozpuštěného)

Náplň

  • 300 – 450 g povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 200 g ořechů

Postup přípravy sakrajdy

1. Suroviny na těsto v misce smícháme a vytvoříme lepivé těsto, které uložíme zabalené do folie minimálně na 2 hodiny do lednice (ideálně do druhého dne).

2. Na pomoučeném válu vyválíme placku, kterou potřeme povidly smíchanými s rumem a posypeme mletými ořechy. Zavineme jako štrúdl.

Těsto rozválíme, potřeme povidly a posypeme ořechy.
Foto: Cooky.cz, Těsto rozválíme, potřeme povidly a posypeme ořechy.

3. Přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut až půl hodiny.

4. Horký závin potřeme máslem a rumem. Vychlazený posypeme moučkovým cukrem.

Rady

Vhodné je těsto rozdělit na 2 půlky a udělat 2 záviny. Těsto při pečení dost nabyde.

Při zavinování se doporučuje zavinout pevněji.

Obrázek k receptu na Sakrajdu

Perníkový závin aneb Sakrajda

Pečeme štrúdl z domácího těsta, které je tenké a netrhá se

Rodinný recept na závinové těsto, které je tenké, pružné a nikdy se netrhá. Štrúdl takto pečeme už několikátou generaci

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest