Název sklářské vychází ze sklářské profese, nikoli z nějaké zvláštní techniky přípravy. Skláři v minulosti pracovali u rozžhavených pecí, kde nebyl čas na složité vaření. Proto to byl jeden z ideálních pokrmů, které byly syté, jednoduché, chutné a rychlé. Spousta receptů z dávných dob z brambor se kvůli uvedeným vlastnostem zachovalo dodnes.

Já mám k bramborám velice kladný vztah, protože v naši rodině se odjakživa pěstovaly, už jako děti jsme je pomáhaly vybírat ze země a ukládat do sklepa, ve kterém vydržely do další úrody. Takže jídel z brambor bylo spoustu celou zimu a spoustu receptů na ně mám v hlavě dodnes. Jakákoliv surovina se k bramborám hodí, jeli dobře zkombinovaná a vybraná pro účely receptu. A ty nejstarší a nejjednodušší jídla jsou i dnes ty nejlepší.

Recept na sklářské brambory

Ingredience potřebné na přípravu tradičního a jednoduchého pokrmu z brambor

  • 1 kg brambor (větší žlutomasé)
  • česnek
  • uzený bůček
  • sůl
  • sádlo
  • strouhaný sýr

Postup přípravy brambor na sklářský způsob

1. Brambory oloupeme a rozpůlíme podélně. Na řezné straně každou půlku brambory opatrně vydlabeme.

Pro pokrm vybereme větší žlutomasé brambory.
Foto: Cooky.cz, Pro pokrm vybereme větší žlutomasé brambory.

2. Vytřeme rozetřeným česnekem se solí a naplníme uzeným bůčkem nakrájeným na malé kostičky.

3. Naplněné brambory ukládáme do pekáčku dobře vymaštěného sádlem a pečeme do červena.

Obrázek receptu na Sklářské brambory: tradiční a jednoduchý pokrm české kuchyně
Foto: Cooky.cz, Recept na Sklářské brambory: tradiční a jednoduchý pokrm české kuchyně

Tipy a podávání

Brambory před koncem pečení lze posypat strouhaným sýrem. Jako příloha se hodí kysané zelí nebo salát z čerstvých rajčat.

Recept na mlynářské brambory z trouby pro zaneprázdněné

Opékané mlynářské brambory, když je málo času: Se slaninou a petrželkou, oběd hotový za pár minut

Recept na lovecké zapečené brambory z trouby.

Plněné lovecké brambory: Zapečené brambory se slaninou, česnekem a cibulí. Křupavé, voňavé a syté jídlo z trouby

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest