Název sklářské vychází ze sklářské profese, nikoli z nějaké zvláštní techniky přípravy. Skláři v minulosti pracovali u rozžhavených pecí, kde nebyl čas na složité vaření. Proto to byl jeden z ideálních pokrmů, které byly syté, jednoduché, chutné a rychlé. Spousta receptů z dávných dob z brambor se kvůli uvedeným vlastnostem zachovalo dodnes.
Já mám k bramborám velice kladný vztah, protože v naši rodině se odjakživa pěstovaly, už jako děti jsme je pomáhaly vybírat ze země a ukládat do sklepa, ve kterém vydržely do další úrody. Takže jídel z brambor bylo spoustu celou zimu a spoustu receptů na ně mám v hlavě dodnes. Jakákoliv surovina se k bramborám hodí, jeli dobře zkombinovaná a vybraná pro účely receptu. A ty nejstarší a nejjednodušší jídla jsou i dnes ty nejlepší.
Recept na sklářské brambory
Ingredience potřebné na přípravu tradičního a jednoduchého pokrmu z brambor
- 1 kg brambor (větší žlutomasé)
- česnek
- uzený bůček
- sůl
- sádlo
- strouhaný sýr
Postup přípravy brambor na sklářský způsob
1. Brambory oloupeme a rozpůlíme podélně. Na řezné straně každou půlku brambory opatrně vydlabeme.
2. Vytřeme rozetřeným česnekem se solí a naplníme uzeným bůčkem nakrájeným na malé kostičky.
3. Naplněné brambory ukládáme do pekáčku dobře vymaštěného sádlem a pečeme do červena.
Tipy a podávání
Brambory před koncem pečení lze posypat strouhaným sýrem. Jako příloha se hodí kysané zelí nebo salát z čerstvých rajčat.

Opékané mlynářské brambory, když je málo času: Se slaninou a petrželkou, oběd hotový za pár minut
