Sladké bramboráky s ovocem představují netradiční, ale nesmírně lahodnou variaci na klasické bramboráky. Tato sladká verze využívá chuť batátů a kombinuje je s ovocem a mákem, což vytváří dezert, který je jednoduchý na přípravu a zároveň plný originálních chutí. Na závěr vše korunuje rozpuštěné máslo, které zvýrazní sladkost i jemnost jednotlivých ingrediencí.

Ideální jsou jako dezert nebo neobvyklá snídaně, která oslní svou jednoduchostí a zároveň překvapivou chutí. Ať už je připravíte pro sebe, rodinu nebo hosty, jedno je jisté – na stole nezůstanou dlouho!

Recept na sladké bramboráky s ovocem

Ingredience pro přípravu

  • brambory, batáty
  • vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • 1 lžička skořicového cukru
  • ovoce (švestky, meruňky…)
  • olej na smažení
  • moučkový cukr
  • mletý mák
  • rozpuštěné máslo

Postup přípravy

1. Najemno nastrouháme brambory a zbavíme nadbytečné vody.

2. Při slévání vody si dáme pozor, aby nám u brambor zůstal škrob.

3. K nastrouhaným bramborám přidáme vejce, hladkou mouku, skořicový cukr a trochu soli, stejně jako u klasických bramboráků.

4. V pánvi si rozpálíme olej a po lžíci přidáváme bramborákové těsta, které rozprostřeme. Na to položíme nakrájené ovoce a to decentně zakryjeme dalším těstem.

5. Dozlatova usmažíme, převrátíme a dopečeme druhou stranu.

6. Za tepla posypeme moučkovým cukrem, mákem a polejeme rozpuštěným máslem.

7. Celý recept lze připravit i v troubě, ale je to delší proces.

Sladké bramboráky s ovocem, mákem a máslem.
Sladké bramboráky s ovocem, mákem a máslem.

Tipy na úpravu

Příloha: K těmto bramborákům se skvěle hodí zakysaná smetana smíchaná s vanilkovým cukrem nebo jogurt s medem.

Ovoce: Experimentujte s různými druhy ovoce podle sezóny – jahody v létě, jablka a hrušky na podzim.

Bezlepková varianta: Mouku můžete nahradit rýžovou nebo mandlovou moukou, což bramboráky ještě více odlehčí.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest