Tyto koláče jsou nádherným spojením klasické české tradice a lehké ovocné svěžesti. Voňavé těsto, sametový pudink a šťavnaté meruňky, to je kuchyň babiček v celé své kráse. Koláčky jsou ideální k nedělní kávě, na rodinnou oslavu ale i na sváteční snídaně.

Kynuté koláče mají v české i moravské kuchyni dlouhou tradici. Pekly se o svátcích, na hody, posvícení, poutě i svatby. V každém kraji měly trochu jinou podobu, ale základ zůstal stejný, voňavé kynuté těsto a poctivá domácí náplň. Pudink se v koláčích objevil až později, když se začal vyrábět v práškové podobě. Spojení vanilkového pudinku s ovocem, konkrétně s meruňkami. dává koláčům nejen krásnou barvu, ale i vláčnou a jemnou sladkou chuť. Meruňky jsou typickým letním ovocem v našich zahradách a s vanilkovým pudinkem tvoří dokonalé letní duo, které chutná dětem i dospělým.

Recept na kynuté koláče s pudinkem a meruňkami

Ingredience potřebné k přípravě Sladkého středoevropského pokladu v podobě koláčků

Kynuté těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 rozpuštěného másla
  • citrónová kůra

Pudinková náplň

  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
  • 400 ml mléka
  • cukr dle chuti
  • čerstvé nebo kompotované meruňky

Drobenka

  • 30 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 60 g polohrubé mouky

Dokončení

  • rozpuštěné máslo
  • rum
  • moučkový cukr

Postup přípravy meruňkových koláčků

1. Z trochy vlažného mléka, droždí a lžičky cukru zaděláme kvásek, který necháme v teple přikrytý asi 15 minut vzejít.

2. Do misky dáme ostatní ingredience na těsto a přidáme hotový kvásek.

3. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 1 hodinu v teple přikryté kynout.

4. Připravíme si drobenku smícháním másla, cukru a mouky. Mneme mezi prsty, nehněteme, dáme odpočinout do lednice.

5. Těsto rozdělíme cca na 12 kousků, ze kterých uděláme kuličku a pokládáme na pech s pečícím papírem, kde kuličky trochu rukou přitlačíme a necháme ještě asi 10 minut kynout.

6. Dnem skleničky uděláme do každého koláčku důlek a do každého dáme trochu pudinku a ovoce. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.

7. Nakonec koláčky posypeme drobenkou z lednice a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10 minut, pak teplotu stáhneme na 160 a dopékáme dozlatova.

Připravené koláčky upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Foto: Cooky.cz, Připravené koláčky upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

8. Upečené koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu. vychlazené posypeme moučkovým cukrem.

Tipy

Místo meruněk můžete použít broskve, švestky, borůvky nebo rybíz.

Do pudinku můžete zamíchat trochu tvarohu nebo zakysané smetany pro plnější chuť.

Pro vláčnější těsto můžete přidat lžíci rumu nebo podmáslí.

Koláčky jsou výborné i na druhý dne, stačí je ohřát v troubě nebo mikrovlnce.

Obrázek receptu na kynuté koláče s tvarohem a borůvkovou marmeládou.

Kynuté koláče s tvarohem a borůvkovou marmeládou

Obrázek receptu na tradiční české koláče.

Tradiční české kulaté kynuté koláče s drobenkou: Makové, meruňkové i tvarohové – jen si vybrat

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest