Tento recept na slané pečivo je oblíbený pro své praktické využití. Hodí se i jako rychlý hlavní chod, svačina na cesty, pohoštění pro návštěvy i jako doplněk a příloha k jiným pokrmům. Masová směs, která tvoří jádro tohoto receptu, je oblíbená především díky své variabilitě. V tomto receptu je pečivo naplněno směsí cibule, kuřecího masa, goudy, pikantní klobásy a dalších dobrot. Ale můžete použít různé druhy masa, od klasického mletého vepřového nebo hovězího, přes kuřecí až po skopové. Pokud dáváte přednost vegetariánské variantě, masovou směs lze snadno nahradit například ochuceným tofu, čočkovou směsí nebo směsí hub.

Oblíbenými ingrediencemi v náplni jsou cibule, česnek, paprika, rajčata, kukuřice nebo černé olivy. Možnosti kombinací jsou téměř neomezené, což vám umožňuje přizpůsobit recept své chuti a dostupným surovinám. Pojďte si ale vyzkoušet přímo tento recept.

Recept na slané pečivo s masovou směsí (cca 12 kusů)

Ingredience pro přípravu

Těsto připravíte z:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 200 ml vlažného mléka
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 vejce 
  • 50 ml oleje

Náplň do pečiva:

  • olej
  • 1 cibule
  • 1 kuřecí prso
  • 1 malá pikantní klobása
  • 70 g Goudy
  • 1/2 špičaté červené papriky
  • sůl a pepř

Navíc:

  • 1 vajíčko na potření
  • rozinky nebo lískové oříšky na ozdobu
  • černý, bílý sezam a mandlové lupínky na posyp

Postup přípravy těsta

1. Prosátou mouku smícháme se solí a doprostřed nasypeme droždí, které zalijeme vlažným mlékem s rozmíchaným vajíčkem a olejem.

2. Propracujeme těsto bez přidání další mouky a necháme na teplém místě vykynout.

Příprava náplně

1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a poté k ní přidáme nakrájené maso, klobásu a papriku.

2. Osolíme, opepříme a orestujeme, následně do směsi zamícháme sýr.

3. Vše lehce rozmixujeme tyčovým mixérem, aby směs byla poddajnější a necháme ji vychladnout.

4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na dva stejné díly.

5. Jeden díl rozválíme a formičkou si na něj jemně naznačíme tvar.

6. Do tohoto tvaru opatrně naneseme směs a přiklopíme druhou půlkou těsta.

Slané sýrové pečivo

Slané sýrové krekry: pečivo k posezení zdobené mandlemi

7. Formičkou vykrojíme, naskládáme kusy na plech s pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem, případně ozdobíme.

8. Pro estetičtější vzhled použijeme rozinky nebo lískový oříšek a posypeme mandlovými lupínky, černým a bílým sezamovým semínkem.

9. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.

Věděli jste toto?

Slané pečivo a jeho různé náplně má dlouhou tradici v kuchyních po celém světě. V Evropě najdeme podobné recepty například v podobě empanadas ve Španělsku, pirohů ve východní Evropě a calzones v Itálii. Každé pečivo má svá lokální specifika a využívá ingredience typické právě pro danou zemi nebo oblast – proto je vaření tak krásné, protože každá kuchyně nabízí něco jiného a nového.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, radakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest