Toto je velmi kreativní a výjimečná varianta klasického dortu. Zapůsobí na všechny hosty a oslavence nejen vizuálně, ale i chuťově. Příprava je velmi originální, ale nemusíte se bát, že by jste ji nezvládli. První fáze přípravy probíhá vlastně stejně jako u rolády. Poté se rolády upraví takovým způsobem, abychom vytvarovali kulatý dort.

Pokud rádi experimentujete a obyčejným dortem už nikoho nepřekvapíte, je tento recept právě pro vás. Jakmile ukrojíte první kousek, všichni přítomní se nebudou stačit divit, z čeho že je dort složený. To opravdové kouzlo přichází při prvním soustu, kdy se těsto s lahodným krémem rozplývají na jazyku. Jediné, na co je potřeba si dát pozor je to, že musíme krém připravit den předem, abychom docílili kvalitního výsledku.

Recept na rolovaný dort

Ingredience pro přípravu

Krém: (nachystáme den předem)

  • 3 smetany ke šlehání 33 – 40 %
  • 300g čokolády na vaření 
  • 250g tvarohu v kostce

Korpus: (suroviny na 2 rolády – na každou zvlášť použijeme polovinu uvedených surovin)

  • 8 vajec
  • 240 g moučkového cukru 
  • 240 g hladké mouky 
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku 

Manžeta na dort:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 30 g másla 
  • pruh bublinkové fólie 

Bílý krém:

  • 250 g tvarohu v kostce 
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • trocha cukru dle chuti

Na dokončení: 

  • čokoládový a barevný posyp

Postup přípravy krému den předem

1. Smetanu vlijeme do kastrůlku a nalámeme do ní čokoládu.

2. Zahříváme za stálého míchání. Nesmí se vařit! 

3. Až se čokoláda rozpustí, necháme vychladnout a poté dáme na noc do lednice. 

4. Druhý den ušleháme do hustého krému a pak zašleháme tvaroh. 

Příprava korpusů

1. Dáme si předehřát troubu na 200°C a poté si ušleháme vejce s cukrem.

2. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a vyšleháme těsto.

3. Plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme rovnoměrně těsto.

4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 6 minut.

Foto: Romana Rubášová, Rolovaný dort

5. Ještě horkou roládu pocukrujeme, aby se neslepila a z kratší strany srolujeme . 

6. Stejným způsobem upečeme i druhou roládu. 

7. Rolády rozmotáme a okraje odřízneme, abychom měli pláty že všech stran rovné.

8. Naměříme si stejně široké pruhy a každou roládu nakrájíme na 3 dlouhé pruhy. 

Obrázek receptu na Višňovo-čokoládový dort s marcipánovou vrstvou

Višňovo-čokoládový slavnostní dort s marcipánovou vrstvou

9. Každý pruh potřeme krémem, ale necháme si krém ještě na potření povrchu dortu. 

10. Jeden pruh s krémem srolujeme a postavíme řezem dolů.

11. Dále k němu přidáváme další namazané pruhy a zbylým krémem si potřeme povrch a boky dortu.

Postup přípravy manžety na dort

1. Dort si po obvodu změříme a ustřihneme fólii.

2. Tu potřeme vrstvou rozpuštěné čokolády s máslem.

3. Opatrně fólii nalepíme s čokoládou na obvod dortu a dáme do lednice.

4. Jakmile čokoláda ztuhne, opatrně fólii odstraníme. 

Příprava bílého krému a dokončení

1. Do mísy dáme tvaroh, cukr a vlijeme smetanu.

2. Ušleháme dohladka a krémem dort ozdobíme.

3. Nakonec dort posypeme čokoládovým a barevným posypem.

Obrázek receptu na Božský dort - kombinace medu a kysané smetany

Božský dort – kombinace medu a kysané smetany

Závěr

Tato zábavná forma prezentace dortu přinese radost na jakoukoliv oslavu ať už dětí, nebo dospělých jedinců. Nejenže skvěle vypadá, ale ještě lépe chutná. Uvidíte, že dort bude vítaným zpestřením a každý si ho hned oblíbí.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest