Je často opěvovaná pro svou nadýchanost, krásné pletení a bohatou chuť, ale taky často zavrhovaná pro svou náročnou přípravu. Je to ale jednoznačný symbol vánoc v mnoha domácnostech. V době adventu, když se připravujeme na Vánoce a přemýšlíme, co všechno upéct, uvařit a připravit, je vánočka často neodmyslitelnou součástí tohoto procesu. Tento konkrétní recept na vánočku je jiný v tom, že je ze šlehačkového těsta a má velmi jemnou chuť. Je nazývána “hvězdná” díky své dokonalé chuti, která získává jedničku s hvězdičkou.
První zmínka o pleteném pečivu podobnému vánočce pochází ze 14. století. Byla nazývaná také pletenice anebo calta. Pekla se jako symbol hojnosti, plodnosti a zdraví. Bývala však určena hlavně pro bohaté vrstvy. V 16. storočí získala vánočka svou specifickou podobu a začala být součástí štědrovečerní večeře.
Recept na hvězdnou vánočku ze šlehačkového těsta
Ingredience na přípravu
- 450 g hladké mouky
- špetka soli
- 110 ml smetany ke šlehání (33%)
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 25 g droždí
- 85 g krupicového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- citrónová kůra
- 2 PL rumu
- rozinky namočené v rumu
- vajíčko na potření vánočky
- mandle na posypání
Postup
1. Zadéláme klasický kvásek, droždí rozmícháme s 1 PL cukru a 1 PL mouky a 1 dl vlažného mléka. Necháme na teplém místě cca 10 minut,než nám klásek vzejde.
2. Ve velké misce rozmícháme mouku, sůl, cukr, přidáme všechny ostatní ingredience (musí mít pokojovou teplotu, mléko a smetana mají být vlažné). Nakonec vlejeme kvásek.
3. Rukama anebo v robotě vypracujeme hladké těsto, zapracujeme rozinky z rumu a necháme přikryté v teple kynout cca 2 hodiny. Mezitím 2x promísíme.
4. Těsto vyndáme na vál, dle libosti zapleteme a ne plechu s pečícím papírem necháme kynout další hodinu. Na zajištění použijeme špejle.
5. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme 8-10 minut, poté vánočku přikryjeme alobalem a teplotu trouby snížíme na 150 stupňů. Pečeme dalších cca 40-45 minut.
Zajímavosti
Když vánočka při pečení praskla, bylo to v dřívějších dobách považováno za špatné znamení.