Lívance jsou obdobou větších a tenčích palačinek. Ve světě jsou však lívanečky o něco známější, koneckonců jde o jednu z nejoblíbenějších sladkých snídaní. A není divu, jsou jednoduché, rychlé na přípravu a neskutečně lahodné. Těch variant, které můžeme připravit, je opravdu mnoho. Od kynutých, přes tvarohové, celozrnné, banánové až po tyto nekynuté. Dnes se zaměříme na šlehačkové lívanečky, které jsou jedinečné svým extra hedvábným těstem.
Přestože je těsto základ lívanců, konečné slovo bude mít to, čím lívance ozdobíte. Kombinace zakysané smetany a borůvek má fantasticky svěží chuť, příjemně jarní a ke snídani naprosto dokonalou.
Recept na šlehačkové lívanečky bez kynutí
Ingredience pro přípravu
- 3 hrnky hladké mouky
- špetka soli
- 3 vejce
- 1 – 1,5 hrnku mléka
- 1 smetana ke šlehání 33 %
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky medu
Na vrch:
- mražené borůvky
- zakysaná smetana
Postup přípravy šlehačkových lívanců
1. Vše dáme do mísy a metlou promícháme.
2. Na lívanečníku pozvolna upečeme lívance na troše oleje.
3. Pokud je těsto moc husté, přidáme ještě trošku mléka.
4. Podáváme se zakysanou smetanou a borůvkami.

Pohádkově sladké potěšení: Snadné nadýchané lívance s jablky
Výjimečné těsto na lívance
Dnešní verze lívanečků je výjimečně lahodná a jemná. Smetana ke šlehání dodává těstu nebeskou chuť, která nastartuje váš den naprosto dokonale. Navíc je zvládnete velice rychle, jelikož není potřeba žádné kynutí.

Tvarohové lívance s borůvkami a jahodami. Dezert nebo nadýchaná snídaně
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, upraveno AI