Šlehačkové řezy s malinami patří mezi dezerty, které dokážou okouzlit už na první pohled. Jemná šlehačka v harmonii s nakyslými malinami vytváří chuťový zážitek, který vás přenese do letních dnů plných slunce a vůně zrajícího ovoce.
Maliny obsahují vysoké množství vitamínů antioxidantů, které tělu pomáhají bojovat proti volným radikálům. Zajímavostí je, že maliny zůstávají čerstvé nejdéle, pokud je před skladováním neoplachujete – voda totiž urychluje jejich okorávání.
Recept na šlehačkové řezy s čerstvými malinami
Délka pečení 15 až 18 minut při teplotě 180 stupňů.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce teplé vody
Krém a ozdobení:
- 500 ml smetany ke šlehání (33%)
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 300 g čerstvých malin
- čokoládové hoblinky na ozdobu
Postup přípravy šlehačkových řezů
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech o rozměrech 30×40 cm vyložte pečicím papírem. Pečicí papír nechte přesahovat přes okraje plechu, usnadníte si tak pozdější vyjmutí korpusu.
2. Vejce s cukrem vyšlehejte mixérem do husté bílé pěny 8 až 10 minut, až směs zběli a zdvojnásobí svůj objem. Správně vyšlehaná hmota musí při zvednutí šlehače tvořit takovou stužku, která se pomalu rozpouští.
3. Mouku s práškem do pečiva prosijte přes jemné síto a po lžících ji opatrně vmíchejte do vajíčné pěny shora dolů, aby se pěna nesrazila. Nakonec přidejte teplou vodu a jemně promíchejte.
4. Těsto rychle rozlijte na připravený plech a lehce roztřeste, aby se rozložilo rovnoměrně. Pečte 15 až 18 minut, až je povrch zlatavý a při lehkém dotyku pružný.
5. Upečený korpus vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout přímo na plechu. Poté ho pomocí pečicího papíru opatrně přeneste na pracovní desku a překrojte ostrým nožem na dva stejné díly.
6. Studenou smetanu ke šlehání vyšlehejte společně s moučkovým a vanilkovým cukrem na tuhý krém. Pozor na přešlehání – krém by se mohl srazit a stát se hrudkovitý.
7. Spodní díl korpusu položte na servírovací tác a rovnoměrně potřete polovinou šlehačkového krému. Rozmístěte na něj čerstvé maliny a jemně je lehce zatlačte do krému. Přikryjte druhým dílem korpusu.
8. Povrch potřete zbývajícím krémem pomocí paletky nebo lžíce do hladka. Ozdobte čerstvými malinami a posypte čokoládovými hoblinkami podle chuti.
9. Hotové řezy přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici odležet minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc. Těsto tak naměkne a všechny chutě se propojí.
10. Před podáváním nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé porce a ihned servírujte.

Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami – nebo sezónním ovocem
Tipy redakce
- Stabilnější šlehačka: Přidejte do šlehačky lžičku želatiny rozpuštěné v malém množství vody, krém tak lépe udrží tvar
- Suchý korpus: Plech nevymazávejte tukem, pouze použijte pečicí papír, korpus se tak lépe oddělí a nebude se lámat
- Čerstvé maliny: Maliny přidávejte až těsně před podáváním, jinak pustí šťávu a rozmočí těsto
- Dokonalé řezání: Nůž si před každým řezem oplachujte teplou vodou, řezy budete mít hladké a čisté

Sněžné řezy z piškotového těsta a zakysané smetany: lehký a svěží zákusek, který zvládnete překvapivě snadno
