Tato smažená sladká delikatesa je tou správnou volbou pro milovníky netradičních sladkých dobrot. Kombinace lepivé rýže a kokosu společně s křupavou krustou na povrchu je oblíbená v mnoha zemích. Typicky se tento dezert podává i formou „street food“ a setkáte se s nim na mnohá místech. A není divu – kuličky jsou nejen chutné, ale také velmi syté.
Zajímavé je, že i když jsou smažené, mají díky kokosu a rýži vcelku lehkou a příjemně exotickou chuť. Dobře si je vychutnáte kdykoliv dostanete chuť na něco sladkého. Umím si také představit, že tyto kuličky by uvítali také hoste na různých večírcích.
Recept na smažené rýžové kuličky
Ingredience pro přípravu
- 150 g rýže
- 750 ml mléka
- sůl
- 50 g cukru
- 3 vejce
- 2-3 polévkové lžíce polohrubé mouky + na obalení
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- kokos dle potřeby
- olej na smažení
- moučkový cukr na posyp
Postup přípravy rýžových kuliček
1. Do mléka dáme špetku soli, cukr a rýži.
2. Vaříme dokud se mléko nevyvaří, popřípadě přidáme ještě mléko, aby se rýže uvařila do měkka.
3. Dáme přes noc do ledničky.
4. Druhý den vejce ušleháme, přidáme nastrouhanou kůru, mouku a důkladně promícháme s rýží.
5. Přidáme kokos – dáme ho tolik, aby se daly z hmoty tvořit kuličky.
6. Obalíme je v mouce a usmažíme dozlatova.
7. Hotové vyndáme na ubrousky a pak obalíme v cukru nebo jen zlehka pocukrujeme.
Trocha historie
Se street foodem a podobnými dezerty nejen na ulici, ale i v restauracích a domácnostech se již po staletí setkáte v mnoha zemích. Nejčastěji jde o Thajsko, Čínu, Vietnam nebo Filipíny. Například ve Vietnamu jsou oblíbené také kuličky zvané „Bánh Cam“, které jsou plněné mungo fazolemi. S touto variantou se velmi hojně setkáte i v pražské Sapě, kde jsou doslova na každém rohu.
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI