Hlavním lákadlem smaženého banánu v těstíčku je kontrast mezi křupavou krustou a jemným, sladkým banánovým středem. Když se zakousnete do horkého banánu, ucítíte, jak se banán doslova rozplývá na jazyku. Díky tomu, že je toto exotické a oblíbené ovoce přírodní sladkostí, není potřeba do těsta přidávat téměř žádný cukr. Navíc celý recept snadno připravíte i v bezlepkové variantě, když použijete samozřejmě bezlepkovou mouku.

Tento recept je obecně známý v mnoha různých podobách po velké části světa. V některých zemích jej najdete jako součást street food kultury. V Thajsku se často prodává přímo na trzích, kde jej smaží na horkém oleji přímo před vámi. Na Filipínách jej místní vylepšují posypaným třtinovým cukrem, který při smažení karamelizuje. Pokud budete kreativní, z obyčejného smaženého banánu snadno připravíte luxusní dezert pro každou příležitost.

Recept na smažené banány v těstíčku

Ingredience pro přípravu

  • 4 banány

Těstíčko:

  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 200 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • přepuštěné máslo na smažení

Na dokončení:

  • 40 g čokolády na vaření
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce vody
  • marmeláda rozmíchaná s rumem
  • zakysaná smetana 
  • moučkový cukr na posyp

Postup přípravy

Foto: Romana Rubášová, Banán v těstíčku

1. Nejdříve mouku prosejeme do misky a tu smícháme s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a solí.

2. V mléce rozmícháme vejce, vlijeme k mouce a vše dobře promícháme metličkou na hladké těstíčko bez hrudek.

3. Necháme asi 20 minut odpočinout a mezitím si oloupané banány rozkrojíme na půlky.

4. Každou půlku zvlášť obalíme v těstíčku a vložíme na pánev s rozehřátým přepuštěným máslem.

5. Opékáme ze všech stran a těstíčko, které steče z banánu opatrně obracečkou přehneme přes banán, přitlačíme a banán otočíme. 

Recept na banánový dort na pánvi

2 zralejší banány a pánev: Snadný banánový dort s karamelem připravený na pánvičce

6. Hotové banány přendáme na talíře, pocukrujeme a polijeme rozpuštěnou čokoládou smíchanou s máslem a vodou.

7. V malé mističce si rozmícháme s rumem trochu marmelády a pokapeme banány. 

8. Podáváme se zakysanou smetanou, která dezert příjemně osvěží.

Věděli jste, že banán v těstíčku má jako dezert kořeny daleko od nás?

Banány v těstíčku pochází původně z tradiční asijské kuchyně. Oblast Indonésie, Thajska nebo Filipín jsou typickým příkladem, kde jsou banány v této podobě známé pod názvem pisang goreng. V těchto zemích často podávají banány v těstíčku s kokosem nebo sezamovými semínky. Moderní varianty rádi servírujeme s rozpuštěnou čokoládou a například zmrzlinou. Pokud máte rádi kontrastní a exotické chutě, zkuste posypat banánky mořskou solí nebo chilli.

Banánovník.
Foto: depositphotos, Banánovník.

Malá zajímavost – na čem rostou banány?

Banány u nás sice nerostou, jelikož na to nemáme vhodné podnebí. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, kde vlastně rostou, kromě toho, že víme o tropickém podnebném pásu? Odpovědí je samozřejmě banánovník. Tím zajímavým faktem ale je, že onen banánovník není strom, jak by se mnoho z nás mohlo domnívat. Jde o obří bylinu, jejíž kmen tvoří vrstvy listů.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest