Klasické kremrole známe všichni, ale jestli pak někdo zná tzv. šmetrdóle, nebo li kremrolky naplněné lahodnou ovocnou pěnou? Většina lidí peče kremrole z hotového listového těsta, no proč ne? Je to rychlé, snadné a těsto bývá i chutné. Pojďme si ale zkusit vyrobit vlastní těsto jako za starých časů a naplnit ho trochu jinak než samotnou bílkovou pěnou s cukrem. Pak můžeme srovnávat, co nám chutná víc a zda ty naše stojí za tu větší práci a trochu více času.

Recept na na lahodné Šmetrdóle

Ingredience na přípravu

Těsto I. – hladké

  • 200 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 1 špetka soli
  • 1 PL octa
  • 7 PL vody
  • 1 PL rumu
  • 2 PL zakysané smetany

Těsto II. – tukové

  • 100 g hladké mouky
  • 280 g studeného másla (nejlépe nastrouhat na hrubým struhadle ztuhlé máslo)

Náplň

  • 6 bílků
  • 360 g moučkového cukru
  • 4 PL meruňkové marmelády
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup

1. Z ingrediencí pro hladké těsto uhněteme na válu těsto.

2. Z hladké mouky a studeného másla uhněteme tukové těsto.

3. 1. – hladké těsto rozválíme na plát silný 5 mm. Na něj rukama rozprostřeme 2. – tukové těsto.

Tukové těsto rozprostřeme na hladké těsto.
Zdroj: DavideD’Errico, Tukové těsto rozprostřeme na hladké těsto.

4. Přeložíme okraje směrem do středu a odložíme těsto do lednice na 1 hodinu. Poté opět rozválíme.

Okraje přeložíme 2x k sobě.
Zdroj: DavideD’Errico, Okraje přeložíme 2x k sobě.

5. Přeložení těsta, odpočinutí a rozválení opakujeme ještě 3 krát.

6. Hotové na tenko rozválené těsto nakrájíme radílkem na 2 cm široké proužky, které motáme na kovové trubičky směrem od užšího okraje k širšímu.

Radílkem nakrájíme pásy 2 cm široké.
Zdroj: DavideD’Errico, Radílkem nakrájíme pásy 2 cm široké.
Namotáme na kovové trubičky.
Zdroj: DavideD’Errico, Namotáme na kovové trubičky.

7. Namotané potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a ukládáme na plech s pečícím papírem.

8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut.

Upečeme v troubě.
Zdroj: DavideD’Errico, Upečeme v troubě.

9. Necháme vychladit a sundáme z kovových trubiček.

10. Ve vodní lázni vyšleháme šlehačem tuhý sníh z bílků a cukru. Mimo vodní lázeň zašleháme meruňkovou marmeládu a nakonec citronovou šťávu.

11. Šmetrdóle plníme ovocnou pěnou z obou stran za pomoci cukrářské trubičky anebo sáčku.

Plníme ovocnou pěnou z obou stran.
Zdroj: DavideD’Errico, Plníme ovocnou pěnou z obou stran.

12. Hotové poprášíme moučkovým cukrem.

Závěr

Toto lahodné cukroví pocházející z Moravského Slovácka z jednoduchých ingrediencí s vůní másla a sladkou náplní přináší kouzlo starých receptů do každého sousta.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Write A Comment

Připnout na Pinterest