Klasické kremrole známe všichni, ale jestli pak někdo zná tzv. šmetrdóle, nebo li kremrolky naplněné lahodnou ovocnou pěnou? Většina lidí peče kremrole z hotového listového těsta, no proč ne? Je to rychlé, snadné a těsto bývá i chutné. Pojďme si ale zkusit vyrobit vlastní těsto jako za starých časů a naplnit ho trochu jinak než samotnou bílkovou pěnou s cukrem. Pak můžeme srovnávat, co nám chutná víc a zda ty naše stojí za tu větší práci a trochu více času.
Recept na na lahodné Šmetrdóle
Ingredience na přípravu
Těsto I. – hladké
- 200 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 1 špetka soli
- 1 PL octa
- 7 PL vody
- 1 PL rumu
- 2 PL zakysané smetany
Těsto II. – tukové
- 100 g hladké mouky
- 280 g studeného másla (nejlépe nastrouhat na hrubým struhadle ztuhlé máslo)
Náplň
- 6 bílků
- 360 g moučkového cukru
- 4 PL meruňkové marmelády
- šťáva z 1/2 citronu
Postup
1. Z ingrediencí pro hladké těsto uhněteme na válu těsto.
2. Z hladké mouky a studeného másla uhněteme tukové těsto.
3. 1. – hladké těsto rozválíme na plát silný 5 mm. Na něj rukama rozprostřeme 2. – tukové těsto.
4. Přeložíme okraje směrem do středu a odložíme těsto do lednice na 1 hodinu. Poté opět rozválíme.
5. Přeložení těsta, odpočinutí a rozválení opakujeme ještě 3 krát.
6. Hotové na tenko rozválené těsto nakrájíme radílkem na 2 cm široké proužky, které motáme na kovové trubičky směrem od užšího okraje k širšímu.
7. Namotané potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a ukládáme na plech s pečícím papírem.
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut.
9. Necháme vychladit a sundáme z kovových trubiček.
10. Ve vodní lázni vyšleháme šlehačem tuhý sníh z bílků a cukru. Mimo vodní lázeň zašleháme meruňkovou marmeládu a nakonec citronovou šťávu.
11. Šmetrdóle plníme ovocnou pěnou z obou stran za pomoci cukrářské trubičky anebo sáčku.
12. Hotové poprášíme moučkovým cukrem.
Závěr
Toto lahodné cukroví pocházející z Moravského Slovácka z jednoduchých ingrediencí s vůní másla a sladkou náplní přináší kouzlo starých receptů do každého sousta.