5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Máte raději domácí listové těsto a hledáte postup jak na to? Domácí listové těsto je základním kamenem mnoha lahodných pokrmů, jako jsou štrůdly, šátečky, koláče nebo quiche. Jeho příprava se může zdát složitá, ale s tímto receptem to zvládnete snadno a rychle. Uvidíte, že výsledky stojí za to!

Příprava domácího listového těsta vyžaduje trochu té přesnosti a trpělivosti, ale výsledkem je neporovnatelně lepší chuť

Začíná se směsí hladké mouky a soli, do které se postupně zapracovává studené máslo nakrájené na menší kostky, dokud směs nepřipomíná drobenku. Poté se přidává ledová voda, aby vzniklo těsto, které se zformuje do hladkého bochánku. Ten se zabalí do fólie a nechá odpočívat v lednici, což umožňuje máslu ztuhnout a zlepšit strukturu těsta. Po odpočinku se těsto vyválí na plát, přičemž se několikrát překládá a vyvaluje, což je klíčové pro vytvoření typické vrstvené struktury listového těsta. Tento proces posiluje vrstvy másla a těsta, což při pečení způsobí oddělení a nadýchanost charakteristickou pro listové pečivo. Důležité je, během všech kroků myslet na máslo – respektive na to, aby se zabránilo rozpuštění másla. To je vlastně takové základní pravidlo pro úspěch domácího listového těsta.

Detailní propracování listového těsta

Recept na domácí listové těsto

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Doba odpočinku 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 30 minut
Porcí 1 kilogram
Toto domácí listové těsto je ideální základ pro sladké i slané pokrmy, které potěší vaše chuťové pohárky

Potřebné vybavení

  • Váleček
  • Pečící papír
  • plastová fólie

Suroviny

Na tukovou kostku:

  • Na tukovou kostku:
  • 250 g másla
  • 50 g hladké mouky

Na vodánek:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 1 lžička octa
  • 125 ml vody

Postup 

  • Máslo nakrájejte na kostičky a smíchejte s 50 g hladké mouky.
  • Hněťte, dokud nevznikne hladká hmota. Zabalte do fólie a dejte do lednice na 30 minut.
    Suroviny

    Ingredience na přípravu domácího těsta

  • V míse smíchejte 200 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky, žloutek, sůl, ocet a vodu. Vypracujte hladké těsto a nechte odpočívat (vznikne vodánek).
  • Po 30 minutách vyndejte tukovou kostku a vodánek. Na pracovní ploše rozválejte vodánek do obdélníku, uprostřed umístěte tukovou kostku.
  • Přehněte těsto přes tukovou kostku a jemně ji zakryjte. Rozválejte na plát a přehněte na třetiny jako dopis.
    Vrstvení

    Překládání domácího těsta

  • Opakujte proces válcování a skládání ještě 2–3krát, přičemž každou část nechte vždy 20 minut odpočívat v lednici.
  • Po posledním odpočinku je těsto připraveno k použití. Rozválejte na požadovanou tloušťku a použijte na vaše oblíbené recepty.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 70 Kč
Chod: Speciální příležitosti
Kuchyně: Mezinárodní
Klíčové slovo: domácí listové těsto, listové těsto
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest