Pravá italská pizza má mnoho podob a v každém regionu Itálie se připravuje trochu jinak. A pokaždé ti místní vám povědí, že právě ta jejich je pravá a originální. My si ale upečeme těsto na pizzu po domácku z našich surovin. Nejspíše nemusíme, ale stejně to zdůrazníme. Tím hlavním, co dělá chuť pizzy je právě její základ, tedy těsto. Ingredience si tam dá každá z nás takové, jaké mu chutnají nejvíce. Pokud se tedy obáváte, že se zrovna dívá rozený Ital ve chvíli, kdy si na tuto lahodnou placku rozkládáte ananas, protože ten tam dle originální receptury nemá co dělat, žádný strach. Nejdůležitější je právě těsto a to, že vám to tak chutná.

Pokud hledáte snadný a lahodný recept na domácí těsto na pizzu, máme pro vás ideální řešení: smíchejte 500 g mouky a lžičku soli ve velké míse, zatímco v malé misce aktivujte 7 g sušeného droždí s lžičkou cukru a 50 ml teplé vody, nechte 10 minut odstát. Poté do mouky přidejte směs aktivovaného droždí, zbylých 250 ml teplé vody a 2 lžíce olivového oleje a mícháním vytvořte homogenní těsto.

Recept na domácí těsto na pizzu

Celková délka přípravy 1h 20 min.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g mouky
  • 300 ml horké vody
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

Postup přípravy

1. V menší misce si smícháme droždí, 50 ml teplé vody a cukr.

2. Takto necháme vzejít kvásek asi 10 minut a mezitím si do velké mísy dáme mouku a sůl.

3. Nyní si s 250 ml teplé vody smícháme po 10 minutách hotový kvásek a vše přidáme do velké mísy s moukou.

4. Přilejeme olivový olej a mícháme vařečkou, dokud nevznikne homogenní těsto.

5. Pracovní plochu si poprášíme moukou a těsto na ni vyklopíme.

6. Přibližně 10 – 15 minut hněteme ručně a v případě, že se těsto lepí, můžeme přidat malinko mouky.

7. Jakmile máme vypracované hladké těsto, čistou mísu si vymažeme olivovým olejem a těsto do ní vložíme.

8. Tuto mísu přikryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na teplé místo kynout na 1,5 hodiny. Během té doby těsto zdvojnásobí objem.

9. Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 – 3 díly, dle požadované velikosti pizzy.

10. Každý kus těsta vyválíme na požadovanou tloušťku a obložíme naší oblíbenou omáčkou a ingrediencemi.

11. Troubu si dáme předehřát na 220°C a pizzu přendáme na plech.

12. Pečeme v předehřáté troubě 12 – 15 minut a můžeme podávat.

Pizza.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Pizza.

Původ této známé dobroty

Přestože nejstarší podoby pizzy se objevily už v období antiky, moderní pizza, jakou známe dnes, pochází z italského města Neapol, coby významného přístavu. Na přelomu 18. a 19. století vznikla pizza jako pokrm chudých. Pokud by jste si takovou autentickou pizzu chudých chtěli vyzkoušet, stačí těsto potřít rajčatovou omáčkou a máte hotovo. Výjimečně na těsto přidávali jiné suroviny, pokud jim to jejich situace dovolila.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest