Domácí pečivo na snídani je skvělou volbou pro všechny, kdo si chtějí užít čerstvé a voňavé pečivo hned po ránu. Příprava vlastního pečiva doma vám umožňuje kontrolovat ingredience a přizpůsobit recept přesně podle vašich preferencí. Připravit si můžeme například vanilkové rolky.
Zaujmou svou jemností a nadýchanou strukturou
Domácí vanilkoví šneci s tvarohovou náplní jsou jedním z těch dezertů, které okamžitě zaujmou svou jemností a nadýchanou strukturou. Skládají se ze dvou hlavních částí – měkkého, lehce sladkého těsta a bohaté, krémové tvarohové náplně. Pro přípravu těsta potřebujete základní ingredience jako mouku, cukr, mléko, vejce, čerstvé droždí, máslo a vanilkový cukr. Všechny suroviny musí být při pokojové teplotě, aby těsto správně kynulo a dosáhlo požadované jemné konzistence. Příprava začíná vytvořením kvásku z teplého mléka, cukru a droždí, který se nechá kynout 30 minut. Poté se přidá směs z vajec, cukru, vanilky, soli a měkkého másla, a postupně se zapracovává mouka, dokud nevznikne hladké a měkké těsto. To se nechá dalších 50 minut kynout.
Tvarohová náplň je bohatá a krémová, připravuje se z tvarohu, cukru, vanilkového cukru, vejce a bílku
Tvaroh je třeba nejprve dobře promíchat s cukrem a vanilkou a pokud je příliš suchý, přidat trochu bílku, aby náplň byla krásně jemná. Po vykynutí těsta připravíme šneky do požadovaného tvaru a naplníme. Pečeme až do zlatohněda. Výsledek je neodolatelný – měkké, nadýchané těsto v kombinaci s lahodnou tvarohovou náplní a jemným vanilkovým aroma. Jejich příprava je sice časově náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Recept na vanilkové šneky – rolky, chutný a rychlý pokrm vhodný na snídani
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
- Váleček
Suroviny
Ingredience potřebné na těsto:
- 75 gramů cukru
- 500-550 gramů mouky
- 200 mililitrů mléka
- 2 vejce
- 25 gramů čerstvého droždí
- 75 gramů másla
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1/2 lžičky cukru
Ingredience potřebné na tvarohovou náplň:
- 75 gramů cukru
- 600 gramů tvarohu
- 1 vejce
- 1 bílek
- 1 lžička vanilkového cukru
Ingredience potřebné na přeliv:
- 1 žloutek
- 1 lžíce vody
Postup
- Do velké mísy nalijte teplé mléko, přidejte lžičku cukru a rozdrobené droždí. Míchejte metličkou, dokud se droždí nerozpustí.
- Postupně prosijte 5 lžic mouky do směsi a promíchejte do hladka.
- Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte ji 30 minut na teplém místě.
- Mezitím dobře promíchejte vejce, zbývající cukr, vanilku, sůl a měkké máslo v jiné míse.
- Po 30 minutách sundejte fólii z mísy s kváskem a přidejte vaječnou směs. Míchejte metličkou, dokud směs není hladká, a postupně přidávejte zbytek mouky.
- Rukou vypracujte homogenní, měkké a hladké těsto. Vytvarujte těsto do koule a přendejte ho do mísy vymazané olejem.
Obrázek: kilocalorii, Těsto na vanilkové rolky
- Mísu znovu přikryjte potravinářskou fólií a nechte těsto kynout asi 50 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Do hluboké mísy dejte sladký tvaroh, rozmačkejte ho vidličkou, přidejte cukr a vanilkový cukr a dobře promíchejte. Přidejte vejce a pokud je náplň příliš suchá, přidejte polovinu bílku.
- Pracovní plochu posypte moukou a těsto vyválejte do obdélníkového tvaru o tloušťce 4 mm.
- Připravenou náplň několikrát promíchejte a poté ji rovnoměrně rozprostřete na těsto, nechte asi 2 cm volné okraje.
Obrázek: kilocalorii, Náplň rolek
- Srolujte těsto do rolády a nakrájejte ji na 12 stejných dílů. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
Obrázek: kilocalorii, Roláda na vanilkové rolky
- Rolky přikryjte potravinářskou fólií a nechte je ještě 25 minut kynout. Poté je potřete směsí žloutku a vody a nechte je dalších 10 minut odpočívat.
Obrázek: kilocalorii, Příprava vanilkových rolek
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Plech dejte na střední úroveň a pečte 25 minut, dokud nejsou rolky zlatavě hnědé. Zkontrolujte párátkem, zda jsou hotové.
Obrázek: kilocalorii, Plech s vanilkovými rolkami
- Šneky spolu s pečicím papírem přendejte na mřížku a nechte je vychladnout.
Obrázek: kilocalorii, Vanilkové rolky