Říká se, že čertům je pořád horko a tak se jim dobře vaří. A ještě lépe pikantně. Kdysi, někde i dnes, na táborových ohních byly opečené špekáčky na rožni klasikou. Někdo si ovšem jednou řekl, co kdybych ty špekáčky polil pivem a dal jim ostřejší říz? A tak vznikl tento ďábelský pokrm – něco mezi gulášem, utopencem a čertí nástrahou pro mlsné jazýčky. Určitě je také znáte jako buřty na pivě.
Já si z dětství pamatuji, že jakýkoliv školní výlet do přírody, či táboření u ohně se opravdu neobešly bez opékání špekáčků. Jo a ještě si jejich opékání pamatuji u velikánské vatry na pálení čarodějnic. Ale ďábelské špekáčky a ještě na černém pivu, to už zní jako jídlo se špetkou něčeho čertovského na talíři. Je to voňavá oslava poctivých chutí, která osloví každého, kdo má rád kousek pekla na talíři.
Recept na špekáčky po ďábelsku na černém pivu
Ingredience potřebné na přípravu pikantních špekáčků utopených v černém pivu
- 8 kvalitních špekáčků
- 1 velká cibule pokrájená na půl kolečka
- 4 stroužky nasekaného česneku
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce plnotučné é hořčice
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sladké červené papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky nebo chilli
- 300 ml černého piva
- sůl pepř
- troška rostlinného oleje na smažení
Postup na přípravu ďábelské pochoutky
1. Špekáčky nařízneme do kříže nebo podélně, ale nerozkrájíme je úplně. Pokud chcete, můžete je i oloupat, Je to na vás.
2. Na trošce oleje opečeme do zlatova cibuli a přidáme česnek. Krátce opečeme.
3. Přidáme kečup, hořčici, sojovku a obě papriky, zamícháme a chvíli restujeme.
4. Přidáme špekáčky, zalijeme černým pivem a přikryjeme pokličkou.
5. Na mírném ohni dusíme asi půl hodiny, občas promícháme a špekáčky otočíme.
6. Ochutnáme a dochutíme dle potřeby, můžeme přidat i feferonku.

Buřty pečené na pivě – staročeská klasika
Podávání
Nejlépe chutnají s černým chlebem nebo topinkou. Skvělé jsou i s bramborovou kaší nebo opečenými brambory. No a nesmí chybět dobré chlazené pivo!

Buřty na černém pivu, pikantní hospodská klasika
pozn.: částečně upraveno AI