Každý jeden tento malý zákusek je jako jedno sousto vzpomínek. Tyto mini verze klasických štafetek jsou oblíbené pro jejich vzhled a eleganci. Původně byly štafety bez mouky, z ořechového nebo bílkového těsta podobného laskonkám, ale cukrárny si je upravily na piškotové varianty, se kterými se lépe pracovalo.
Jejich půvab kdysi spočíval právě v jejich velikosti, sladkosti a jemnosti, které byly dokonale vyvážené. Byl to malý slavnostní zákusek, ke kterému se pila silná káva. Štafetky jsou jako malé oslovení minulosti – drobné, jemné a přesto výrazné. Ořechové těsto, máslový krém, obvykle provoněný rumem nebo kávou, a konce polité čokoládou tvoří ve výsledku dokonalý dezert pro návštěvu, na svatby, oslavy, ale i pro sváteční oběd.
Recept na přípravu ořechové štafetky s máslovým krémem a čokoládou
Ingredience potřebné na těsto
- 70 g lískových oříšků
- 260 g bílků
- 170 g krupicového cukru
- 70 g hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru na posypání těsta
Ingredience potřebné na náplň
- 300 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
- 40 ml rumu
- 250 g másla
- 2 lžíce mleté kávy
- 150 g čokoládové polevy
Postup přípravy miništafetek
1. Oříšky umeleme, bílky vyšleháme s cukrem na tuhý sníh, do kterého zamícháme mouku a mleté oříšky.
2. Těsto rozetřeme na 2 plechy s pečícím papírem a jemně ho posypeme moučkovým cukrem.
3. Plechy vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme cca 8 minut.
4. Upečené korpusy vyklopíme a necháme vychladnout.
5. Zatím si z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém, který vychladíme a vyšleháme s máslem nakrájeným na kousky a s rumem na hladký krém.

Lehká ovocná roláda na neděli – sladká tečka za obědem
6. Kávu spaříme 4 lžícemi horké vody a vmícháme jí do krému.
7. Krém rozdělíme na 2 poloviny a každou potřeme jeden vychladlý korpus.
8. Korpusy po kratší straně rozkrojíme na 2 díly a pevně za pomoci papíru stočíme do rolád. Takto získáme 4 rolády, které dáme do lednice ztuhnout.
9. Ztuhlé rolády vybalíme z papíru a nakrájíme na kousky dlouhé cca 7 cm.
10. Čokoládovou polevu rozpustíme v páře a oba konce štafeta v ní namočíme. Necháme na mřížce okapat a ukládáme na tác s pečícím papírem.
Štafetky před podáváním dáme ztuhnout do lednice.

Sladká ikona mezi roládami: Štafeta, která slaví návrat do domácí kuchyně

Štafetková roláda: známá ořechová chuť v novém kabátě
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková