Štafetová roláda je jedním z nejoblíbenějších stálicí českých dezertů. Tento pokrm spojuje jemný ořechový korpus s bohatým krémem a vytváří tak skvělou kombinaci chutí a textur. Název „štafetová“ odkazuje na tradiční způsob předávání receptů z generace na generaci, kdy se každá hospodyňka přidala svůj vlastní tip nebo variantu.

Zajímavostí ořechových dezertů je jejich schopnost dlouho vydržet čerstvý díky přírodním olejům obsaženým právě v ořeších. Tyto oleje nejen chrání korpus před vysycháním, ale také postupně pronikají do celé roládky a celková chuť se propojuje. Proto je štafetová roláda druhý den často ještě lepší než za čerstva.

Recept na domácí štafetovou roládu – klasiku, která nikdy nezklame

Délka pečení v troubě 15 až 20 minut.

Ingredience pro přípravu

Na korpus:

  • 5 až 6 bílků z větších vajec
  • troška soli
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce mletých ořechů
  • 2 lžíce hladké mouky

Na krém:

  • 250 g másla (pokojové teploty)
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 2 až 3 lžíce instantní kávy
  • 3 až 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 až 3 lžíce mléka

Postup přípravy štafetkové rolády

Recept na dokonalou štafetku v podobě rolády
Foto: Ilona Mikulecká, Štafetková roláda

1. Troubu předehřejte na 190 stupňů.

2. Bílky se solí ušlehejte do pěny, postupně přidávejte krupicový cukr a šlehejte do velmi hustého sněhu.

3. Opatrně a zlehka vmíchejte mleté ořechy a hladkou mouku pomocí stěrky nebo vařečky.

4. Hmotu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem do obdélníkového tvaru.

5. Pečte 15 až 20 minut, dokud korpus nezíská růžovou barvu a není pružný na dotek.

6. Nechte korpus úplně vychladnout na plechu.

7. Na krém smíchejte pudingovému prášek s trochou studeného mléka, instantní kávu rozpusťte v malém množství horké vody.

8. Změklé máslo ušlehejte s moučkovým cukrem, postupně přidejte pudinkovou a kávovou směs.

9. Vychladlý korpus potřete krémem, opatrně sviňte a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny.

Štafetková roláda

Štafetková roláda: známá ořechová chuť v novém kabátě

Tipy redakce

  • Pro dokonalý sníh používejte čistou mísu bez jakýchkoli stop tuku. Bílky by měly být pokojové teploty.
  • Ořechy a mouku přidávejte postupně a míchejte pouze zlehka, aby se sníh nesrazil.
  • Korpus je hotový, když je lehce růžový a pružný na dotek. Nepřepékejte, jinak bude křehký.
  • Roládu svinujte, když je korpus ještě lehce vlažný (položte ho například na vlhkou studenou utěrku), bude se lépe tvarovat bez praskání.
Obrázek k receptu: Voňavá a nadýchaná medová roláda

Domácí medová roláda à la Marlenka, která nadchne každou návštěvu. Na stole je do pár minut

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest