Kynuté koláčky patří mezi tradiční české dezerty, které se často podávají na oslavy, svatby, nebo sváteční chvíle. Jsou symbolem domácí pohody a pečlivé přípravy. Tato verze staročeských kynutých koláčků s dvojí náplní a posypkou vás zavede zpět do dětství, kdy vůně čerstvě upečeného pečiva naplnila celý dům. Koláčky jsou lehce křupavé na povrchu, ale uvnitř zůstávají krásně vláčné a nadýchané. Náplně, které kombinuji, obvykle bývají tvarohová a povidlová, ale můžete si vyhrát i s mákem nebo ovocnou marmeládou. Vrcholem koláčků je máslová posypka, která jim dodává jemnou texturu a sladký závěr.

Recept na kynuté koláčky

Délka pečení v troubě 25 minut.

Ingredience pro přípravu

Kynuté Těsto:

  • 500 g hladká mouka
  • špetka soli
  • 60g cukru
  • vanilkovy cukr
  • 200 ml mléka
  • droždí
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce oleje

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 2 lžíce cukru
  • vanilkový cukr

Povidlová náplň:

  • 150 g švestková povidla
  • 1 lžíce rumu

Drobenka:

  • 50 g hrubé mouky
  • 40 g cukru
  • 40 g másla

Postup přípravy

1. V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr a vanilkový cukr.

2. Dále přidáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí a nalejeme rozpuštěné máslo, olej a vejce.

3. Nyní vypracujeme hladké těsto, to posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.

Těsto necháme vykynout.
Těsto necháme vykynout.

4. Mezitím si v míse dobře smícháme tvaroh, cukr a vanilkový cukr pro tvarohovou náplň.

5. V jiné misce smícháme hrubou mouku, cukr a máslo. Prsty vypracujeme drobenku.

6. V další misce smícháme povidla s rumem a tím vytvoříme povidlovou náplň.

7. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme ho na plát silný asi 1 cm.

8. Plát rozkrájíme na cca 20 stejných dílů o velikosti asi 8 x 8 cm.

Plát těsta rozdělíme na čtverečky 8 x 8 cm.
Plát těsta rozdělíme na čtverečky 8 x 8 cm.

9. Čtverečky naplníme požadovanou náplní, vytvarujeme bochánek a prsty uzavřeme.

10. Bochánky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme a necháme dalších 15 minut kynout.

11. Poté lžičkou uděláme do bochánků důlek a do něj přidáme lžičku povidel.

Do důlků dáme povidlovou náplň.
Do důlků dáme povidlovou náplň.

12. Bochánky nyní kolem náplně potřeme rozšlehaným vejcem a nakonec posypeme drobenkou.

Posypeme drobenkou.
Posypeme drobenkou.

13. Plech vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 25 minut.

Tradiční pečení

Staročeské koláčky přinášejí nostalgii starých časů, kdy se koláče pekly při významných událostech a kdy vůně kynutého těsta a sladkých náplní naplnila každý kout domu. Přestože příprava může vyžadovat trochu trpělivosti, výsledek stojí za to. Měkké, nadýchané těsto, kontrastní náplně a křupavá máslová drobenka se spojí v dezert, který si zamiluje každý. Tato tradiční pochoutka je důkazem toho, že osvědčené recepty mají své kouzlo, a když je pečete s láskou, vždy potěší!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest