Většina z nás si spojuje mrkev s polévkami nebo zdravými svačinkami, což je veliká chyba. Trend sladkého pečení v mrkví sice mírně roste, ale stále si ne všichni uvědomují, jaká je to delikatesa. V evropských kuchyních najdeme desítky receptů na mrkvové koláče, dorty nebo právě i podobné křehké rohlíčky. Díky mrkvi je takovéto pečivo vždy vláčné, přirozeně sladké a barevné. Mrkev nám v podobných cukrovinkách také přidává na venkovském charakteru, což je obvykle žádoucí.
V tomto případě nám tvoří střed oblíbené makové jádro. Maková náplň je možná jedna z nejvíc nedoceněných cukrářských ingrediencí. Přitom mák má na českém území dlouhou tradici a patří k tomu nejchutnějšímu, co nám zemědělství nabízí. Vyzkoušejte a uvidíte sami!
Recept na křehké mrkvové rohlíčky s mákem
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g najemno nastrouhané mrkve
- 1 vejce
- 200 g másla nebo Hery
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň:
- 300 g – 400 g mletého máku
- 200 ml mléka
- plátek másla
- cukr dle chutiˇ
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička mleté skořice
- trochu nastrouhaného perníku nebo perníkové kořeni
Postup přípravy mrkvovo makových rohlíčků
1. Všechny suroviny na těsto spolu vypracujeme a hotové těsto necháme 30 minut v lednici.
2. Poté ho rozdělíme na 3 díly a každý díl rozválíme do kruhu.
3. Kruhy rozkrájíme na 8 trojúhelníků každý a pustíme se do náplně.
4. Všechny ingredience na makovou náplň spolu povaříme a necháme vystydnout.
5. Vychladlou náplň naneseme na širší konec trojúhelníčků a ty stočíme do rohlíčků.
6. Potřeme vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme dozlatova.
7. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.
TIP: Pokud se vám maková náplň zají, jsou fantastické i s povidlovou náplní.
Závěr
Tyto rohlíčky jsou ideální ke kafíčku s přáteli, jako dezert po obědě, ale stejně tak je ocení děti jako svačinu do školy nebo na výlet. A díky svému tvaru i velikosti se výborně balí a skladují. Zůstanou navíc čerstvé i několik dní.

Šťavnaté mrkvové řezy s polevou a ořechovým zdobením: Dezert z mrkvového těsta

Mrkvový dort z formy se smetanovou polevou, vlašskými ořechy a čokoládovými lupínky
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI