Většina z nás si spojuje mrkev s polévkami nebo zdravými svačinkami, což je veliká chyba. Trend sladkého pečení v mrkví sice mírně roste, ale stále si ne všichni uvědomují, jaká je to delikatesa. V evropských kuchyních najdeme desítky receptů na mrkvové koláče, dorty nebo právě i podobné křehké rohlíčky. Díky mrkvi je takovéto pečivo vždy vláčné, přirozeně sladké a barevné. Mrkev nám v podobných cukrovinkách také přidává na venkovském charakteru, což je obvykle žádoucí.

V tomto případě nám tvoří střed oblíbené makové jádro. Maková náplň je možná jedna z nejvíc nedoceněných cukrářských ingrediencí. Přitom mák má na českém území dlouhou tradici a patří k tomu nejchutnějšímu, co nám zemědělství nabízí. Vyzkoušejte a uvidíte sami!

Recept na křehké mrkvové rohlíčky s mákem

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 vejce
  • 200 g másla nebo Hery
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň:

  • 300 g – 400 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • plátek másla
  • cukr dle chutiˇ
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • trochu nastrouhaného perníku nebo perníkové kořeni

Postup přípravy mrkvovo makových rohlíčků

1. Všechny suroviny na těsto spolu vypracujeme a hotové těsto necháme 30 minut v lednici.

2. Poté ho rozdělíme na 3 díly a každý díl rozválíme do kruhu.

3. Kruhy rozkrájíme na 8 trojúhelníků každý a pustíme se do náplně.

Obrázek receptu na mrkvové rohlíčky s mákem.
Foto: Romana Rubášová, Recept na mrkvové rohlíčky s makovou náplní.

4. Všechny ingredience na makovou náplň spolu povaříme a necháme vystydnout.

5. Vychladlou náplň naneseme na širší konec trojúhelníčků a ty stočíme do rohlíčků.

6. Potřeme vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme dozlatova.

7. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.

TIP: Pokud se vám maková náplň zají, jsou fantastické i s povidlovou náplní.

Mák do náplně.
Foto: freepik.com, Mák do náplně.

Závěr

Tyto rohlíčky jsou ideální ke kafíčku s přáteli, jako dezert po obědě, ale stejně tak je ocení děti jako svačinu do školy nebo na výlet. A díky svému tvaru i velikosti se výborně balí a skladují. Zůstanou navíc čerstvé i několik dní.

Obrázek receptu na Mrkvové řezy aneb zázračné mrkvové pokušení

Šťavnaté mrkvové řezy s polevou a ořechovým zdobením: Dezert z mrkvového těsta

Mrkvový dort

Mrkvový dort z formy se smetanovou polevou, vlašskými ořechy a čokoládovými lupínky

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest