Domácí zavařování se znovu vrací do módy, a tak si pojďme říci něco o pasterizaci masa. Jak na to, abychom si připravili zdravé „konzervy“? Trojitá pasterizace je klíčová. Maso dle našeho receptu je příjemně okořeněné, voňavé, připravené jen vyklopit a konzumovat, zároveň ale vhodné i k dalšímu zpracování. Maso se vkládá do sklenic, důraz klademe na čistotu nejen nádob zavařovacích, ale i veškerého náčiní, které se při práci používá. Jedině tak zamezíte vniku nežádoucích bakterií.

S domácí konzervací víte, co jíte

Výhodou zavařeného masa je dlouhá trvanlivost (klidně i několik měsíců) bez nutnosti chlazení. Ušetříte místo v lednici i v mrazáku. Máte kontrolu nad složením, což je další velký benefit. Zejména máte-li vlastní zdroje nebo nakupujete-li u lokálních prodejců, získáte jistotu, že vaše masové konzervy budou plné kvalitních bílkovin a v závislosti na použitém koření či zelenině také vitaminů a dalších prospěšných látek (například cibule přinese dávku vitaminu C).

Ingredience:

  • Vepřová plec – 2 kg;
  • Studená voda nebo vývar – 200 ml;
  • Střední cibule – 1 kus;
  • Malá mrkev – 1 ks;
  • Sůl – 12 g;
  • Želatina – 12 g;
  • Mletý černý pepř – 1 čajová lžička;
  • Mletá sladká paprika – 1 čajová lžička;
  • Cukr krystal – 1 čajová lžička;
  • Sušená majoránka – 1 čajová lžička;
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Celý pepř – 5 kuliček;
  • Nové koření – 5 kuliček;
  • Bobkový list – 3 ks;
  • Chilli paprička – 1 ks.
Obrázek k receptu: Šťavnaté maso, které se „jen sype“: Zavařit jej doma není žádný problém!
Foto: Pixabay, Recept na: Šťavnaté maso, které se „jen sype“: Zavařit jej doma není žádný problém!

Postup:

  • Vepřovou plec nakrájejte na kostky, velikost zhruba jako na guláš.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  • Česnek nasekejte na malé kousky.
  • Mrkev také nakrájejte na malé kousíčky.
  • Ve velké míse důkladně smíchejte osolené maso s mletým pepřem, sladkou paprikou, cibulí, česnekem, mrkví, majoránkou, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem i chilli papričkou.
  • Mísu přikryjte a dejte nejlépe přes noc do chladničky, aby maso nasáklo chuť a vůni koření.
  • Po uplynutí této doby (minimálně několik hodin) vyndejte větší kusy koření.
  • Ve studené vodě nebo vývaru rozpusťte želatinu.
  • Maso smíchejte s rozpuštěnou želatinou.
  • Takto upravené maso naplňte do vyvařených a vypařených sklenic, nahoře nechte trochu místa.
  • Sklenice pevně uzavřete a dle potřeby pasterujte.
  • Skladujte na chladném a stinném místě, nejlépe v klasickém studeném sklepě nebo v lednici.
  • Postup správné pasterizace masa:
  • První den vařte sklenice tři hodiny.
  • Poté nechte 24 hodin stát a vařte hodinu.
  • Znovu nechte 24 hodin, poté vařte opět hodinu.
  • Jedině tímto postupem zajistíte, že pasterizací zabijete veškeré špatné bakterie, botulotoxin tak nebude mít šanci.
Obrázek k receptu: Co naše maminky a babičky uměly a k čemu my se vracíme: zavařování masa

Maso v konzervě zásadně nekupuji. Sám si ho zavařuji. Díky tomuto postupu vydrží čerstvé celou věčnost

Obrázek k receptu: Nejen na dovolenou: Voňavé zavařené maso a zelné placičky

Zapomeňte na konzervy z obchodu: Tohle poctivé zavařené maso vydrží měsíce a chutná skvěle

Zdroj: Autorský text, Pysznosci, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest