Domácí zavařování se znovu vrací do módy, a tak si pojďme říci něco o pasterizaci masa. Jak na to, abychom si připravili zdravé „konzervy“? Trojitá pasterizace je klíčová. Maso dle našeho receptu je příjemně okořeněné, voňavé, připravené jen vyklopit a konzumovat, zároveň ale vhodné i k dalšímu zpracování. Maso se vkládá do sklenic, důraz klademe na čistotu nejen nádob zavařovacích, ale i veškerého náčiní, které se při práci používá. Jedině tak zamezíte vniku nežádoucích bakterií.
S domácí konzervací víte, co jíte
Výhodou zavařeného masa je dlouhá trvanlivost (klidně i několik měsíců) bez nutnosti chlazení. Ušetříte místo v lednici i v mrazáku. Máte kontrolu nad složením, což je další velký benefit. Zejména máte-li vlastní zdroje nebo nakupujete-li u lokálních prodejců, získáte jistotu, že vaše masové konzervy budou plné kvalitních bílkovin a v závislosti na použitém koření či zelenině také vitaminů a dalších prospěšných látek (například cibule přinese dávku vitaminu C).
Ingredience:
- Vepřová plec – 2 kg;
- Studená voda nebo vývar – 200 ml;
- Střední cibule – 1 kus;
- Malá mrkev – 1 ks;
- Sůl – 12 g;
- Želatina – 12 g;
- Mletý černý pepř – 1 čajová lžička;
- Mletá sladká paprika – 1 čajová lžička;
- Cukr krystal – 1 čajová lžička;
- Sušená majoránka – 1 čajová lžička;
- Česnek – 2 stroužky;
- Celý pepř – 5 kuliček;
- Nové koření – 5 kuliček;
- Bobkový list – 3 ks;
- Chilli paprička – 1 ks.
Postup:
- Vepřovou plec nakrájejte na kostky, velikost zhruba jako na guláš.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- Česnek nasekejte na malé kousky.
- Mrkev také nakrájejte na malé kousíčky.
- Ve velké míse důkladně smíchejte osolené maso s mletým pepřem, sladkou paprikou, cibulí, česnekem, mrkví, majoránkou, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem i chilli papričkou.
- Mísu přikryjte a dejte nejlépe přes noc do chladničky, aby maso nasáklo chuť a vůni koření.
- Po uplynutí této doby (minimálně několik hodin) vyndejte větší kusy koření.
- Ve studené vodě nebo vývaru rozpusťte želatinu.
- Maso smíchejte s rozpuštěnou želatinou.
- Takto upravené maso naplňte do vyvařených a vypařených sklenic, nahoře nechte trochu místa.
- Sklenice pevně uzavřete a dle potřeby pasterujte.
- Skladujte na chladném a stinném místě, nejlépe v klasickém studeném sklepě nebo v lednici.
- Postup správné pasterizace masa:
- První den vařte sklenice tři hodiny.
- Poté nechte 24 hodin stát a vařte hodinu.
- Znovu nechte 24 hodin, poté vařte opět hodinu.
- Jedině tímto postupem zajistíte, že pasterizací zabijete veškeré špatné bakterie, botulotoxin tak nebude mít šanci.

Maso v konzervě zásadně nekupuji. Sám si ho zavařuji. Díky tomuto postupu vydrží čerstvé celou věčnost

Zapomeňte na konzervy z obchodu: Tohle poctivé zavařené maso vydrží měsíce a chutná skvěle
Zdroj: Autorský text, Pysznosci, Healthline