Strouhaný tvarohový koláč s černým rybízem je dokonalou kombinací jemného tvarohu, sladkého kakaového těsta a lehce kyselého černého rybízu. Tento dezert je skvělou volbou na letní odpoledne, kdy rybíz zraje, ale je výborný i v zimě, pokud máte rybíz zamražený. Tvaroh dodává koláči jemnost, zatímco strouhané těsto vytvoří křupavou a lehkou texturu. Celý koláč je plný kontrastů chutí – sladká a jemná tvarohová vrstva se krásně prolíná s kyselostí rybízu a křupavostí těsta.
Koláč se dá snadno přizpůsobit vašim chutím – místo černého rybízu můžete použít i jiné sezónní ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo švestky. Kakao v těstě je volitelnou složkou, ale přidává příjemnou hloubku chuti a krásný kontrast k bílému tvarohu.
Recept na strouhaný tvarohový koláč s černým rybízem
Délka pečení v troubě 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 180 g másla
- 150 g cukru
- 2 vejce
- vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 450 g mouky
Náplň:
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 300 g černého rybízu
- 200 g cukru
- 1 kg tvarohu ve vaničce
- 4 vejce
- 100 g másla
Postup přípravy těsta
1. Nejdříve si spolu v míse vyšleháme cukr, máslo a vanilkový cukr a následně přidáme vejce, která také zašleháme do hmoty.
2. Poté přisypeme prášek do pečiva s kakaem a stěrkou zapracujeme.
3. Nakonec nasypeme mouku a ručně vypracujeme hladké a pevné těsto, které rozdělíme na 3 stejné díly.
4. Každý díl zabalíme do potravinářské fólie a všechny dáme na 30 minut do mrazáku.
Příprava náplně
1. V malé mističce si rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu s trochou vody, aby se v ní škrob rozpustil.
2. Do menšího hrnce si vložíme rybíz s 50 g cukru a dáme na mírný oheň.
3. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a rybíz nepustí šťávu.
4. Poté přilejeme rozpuštěný kukuřičný škrob a zamícháme ho do rybízu.
5. Za stálého míchání zahříváme, dokud nám ovocná směs nezhoustne, poté odstavíme.
6. Ve větší míse si metličkou smícháme tvaroh s vejci a 150 g cukru.
7. Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a plech nebo formu vyložíme pečícím papírem.
8. Dále přidáme máslo a metličkou ho zapracujeme do krému.
9. Přisypeme 2 lžíce kukuřičného škrobu a taktéž ho smícháme s krémem.
Dokončení
1. První část zmraženého těsta nastrouháme na dno plechu na pečícím papír, ideálně rovnoměrně.
2. Na něj nalejeme asi polovinu tvarohového krému a rovnoměrně ho rozetřeme.
3. Následně na krém navrstvíme polovinu rybízové náplně a na ni nastrouháme další část těsta.
4. Na toto těsto navrstvíme zbytek tvarohového krému a na něj zbytek rybízové náplně.
5. Nakonec nahoru nastrouháme zbytek těsta a formu vložíme do předehřáté trouby na cca 1 hodinu.
S tímto dezertem uspějete vždy
Tento koláč je nejen chutný, ale také výborně vypadá – strouhané těsto vytváří zajímavou texturu na povrchu a bobule rybízu přidávají barevný akcent. Skvěle se hodí jak k odpolední kávě, tak jako dezert na rodinné oslavy.