Strouhaný tvarohový koláč s černým rybízem je dokonalou kombinací jemného tvarohu, sladkého kakaového těsta a lehce kyselého černého rybízu. Tento dezert je skvělou volbou na letní odpoledne, kdy rybíz zraje, ale je výborný i v zimě, pokud máte rybíz zamražený. Tvaroh dodává koláči jemnost, zatímco strouhané těsto vytvoří křupavou a lehkou texturu. Celý koláč je plný kontrastů chutí – sladká a jemná tvarohová vrstva se krásně prolíná s kyselostí rybízu a křupavostí těsta.

Koláč se dá snadno přizpůsobit vašim chutím – místo černého rybízu můžete použít i jiné sezónní ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo švestky. Kakao v těstě je volitelnou složkou, ale přidává příjemnou hloubku chuti a krásný kontrast k bílému tvarohu.

Recept na strouhaný tvarohový koláč s černým rybízem

Délka pečení v troubě 1 hodina.

Recept na tvarohový strouhaný koláč
Tvarohový strouhaný koláč

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 180 g másla
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 450 g mouky

Náplň:

  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 300 g černého rybízu
  • 200 g cukru
  • 1 kg tvarohu ve vaničce
  • 4 vejce
  • 100 g másla

Postup přípravy těsta

1. Nejdříve si spolu v míse vyšleháme cukr, máslo a vanilkový cukr a následně přidáme vejce, která také zašleháme do hmoty.

Vyšleháme do hladké hmoty.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Vyšleháme do hladké hmoty.

2. Poté přisypeme prášek do pečiva s kakaem a stěrkou zapracujeme.

3. Nakonec nasypeme mouku a ručně vypracujeme hladké a pevné těsto, které rozdělíme na 3 stejné díly.

4. Každý díl zabalíme do potravinářské fólie a všechny dáme na 30 minut do mrazáku.

Těsto rozdělíme na 3 části.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Těsto rozdělíme na 3 části.

Příprava náplně

1. V malé mističce si rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu s trochou vody, aby se v ní škrob rozpustil.

2. Do menšího hrnce si vložíme rybíz s 50 g cukru a dáme na mírný oheň.

Rybíz smícháme s cukrem.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Rybíz smícháme s cukrem.

3. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a rybíz nepustí šťávu.

4. Poté přilejeme rozpuštěný kukuřičný škrob a zamícháme ho do rybízu.

5. Za stálého míchání zahříváme, dokud nám ovocná směs nezhoustne, poté odstavíme.

6. Ve větší míse si metličkou smícháme tvaroh s vejci a 150 g cukru.

Metličkou smícháme tvaroh s cukrem a vejci.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Metličkou smícháme tvaroh s cukrem a vejci.

7. Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a plech nebo formu vyložíme pečícím papírem.

8. Dále přidáme máslo a metličkou ho zapracujeme do krému.

9. Přisypeme 2 lžíce kukuřičného škrobu a taktéž ho smícháme s krémem.

Dokončení

1. První část zmraženého těsta nastrouháme na dno plechu na pečícím papír, ideálně rovnoměrně.

Jeden díl nastrouháme na dni formy.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Jeden díl nastrouháme na dni formy.

2. Na něj nalejeme asi polovinu tvarohového krému a rovnoměrně ho rozetřeme.

3. Následně na krém navrstvíme polovinu rybízové náplně a na ni nastrouháme další část těsta.

Naneseme část rybízu.
Zdroj obrázku: Przepisy są łatwe, Naneseme část rybízu.

4. Na toto těsto navrstvíme zbytek tvarohového krému a na něj zbytek rybízové náplně.

5. Nakonec nahoru nastrouháme zbytek těsta a formu vložíme do předehřáté trouby na cca 1 hodinu.

S tímto dezertem uspějete vždy

Tento koláč je nejen chutný, ale také výborně vypadá – strouhané těsto vytváří zajímavou texturu na povrchu a bobule rybízu přidávají barevný akcent. Skvěle se hodí jak k odpolední kávě, tak jako dezert na rodinné oslavy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest