5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Šunková pěna je dokonalou volbou pro chlebíčky, jednohubky či kanapky, které ohromí vaše hosty na každé oslavě.

Příprava této pomazánky je rychlá a jednoduchá, přičemž výsledkem je jemná a lahodná pěna, která se stane hvězdou pohoštění. Potřebujete jen několik surovin: 240g šunky od kosti, 80g másla, 200ml šlehačky ke šlehání (31%), lžíci hořčice a špetku mleté papriky. Dle chuti přidáte sůl a bílý pepř. Postup je snadný – šunku nasekejte najemno, smíchejte s máslem, hořčicí a kořením. Postupně přidávejte šlehačku, až dosáhnete požadované konzistence. Nakrájejte čerstvou bagetu nebo veku, natřete šunkovou pěnou a ozdobte plátkem kyselé okurky, paprikou, jarní cibulkou nebo rajčátkem.

Nepřehlédněte: připojte se do skupiny pro inspiraci na Nejlepší pomazánky z kuchyně

Lahodný šunkový krém můžete ještě vylepšit

  • Pažitka: Jemně nasekaná pažitka dodá krému svěží chuť a jemnou cibulovou notu.
  • Petrželka: Čerstvá nasekaná petrželka přidá krému svěžest a zvýrazní jeho chuť.
  • Kyselé okurky: Jemně nasekané kyselé okurky přidají krému křupavost a kyselou chuť.
  • Kapary: Nakrájené kapary dodají krému výraznou, slanou chuť.
  • Křen: Trocha nastrouhaného křenu přidá krému pikantní a štiplavou chuť.
  • Tvaroh: Přidejte trochu jemného tvarohu, aby byl krém hustší a měl jemnější strukturu.
  • Kombinace s ovocem: Pro neobvyklou a osvěžující chuť můžete přidat jemně nakrájené kousky jablka nebo hrušky.
Zdroj obrázku: Jana C., Mixování šunky na šunkovou pěnu

Recept na šunkovou pěnu, která se skvěle hodí na chlebíčky, jednohubky nebo kanapky

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 10 minut
Doba odpočinku 30 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 16 porcí
Vyzkoušejte tento snadný recept na šunkovou pěnu a obohaťte ho o bylinky či další přísady podle chuti

Potřebné vybavení

  • ruční mixér

Suroviny

  • 240 gramů šunky
  • 80 gramů másla
  • 200 mililitrů šlehačky ke šlehání (31% tuku)
  • 1 lžíce hořčice
  • špetka mleté papriky
  • sůl a pepř

Postup 

  • Šunku nakrájejte na menší kousky nebo ji nahrubo nastrouhejte, aby se lépe mixovala.
    Šunka na šunkovou pěnu

    Zdroj obrázku: Jana C., Příprava šunky na šunkovou pěnu

  • V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte nakrájenou šunku a změklé máslo. Mixujte, dokud nevznikne hladká hmota.
    Máslo na šunkovou pěnu

    Zdroj obrázku: Jana C., Přidání másla do šunkové pěny

  • Postupně přidávejte šlehačku ke šlehání a pokračujte v mixování, dokud směs není krémová a dobře propojená.
    Smetana na šunkovou pěnu

    Zdroj obrázku: Jana C., Přidání smetany do šunkové pěny

  • Přidejte lžíci hořčice, špetku mleté papriky, sůl a bílý pepř podle chuti. Mixujte ještě chvíli, aby se všechny ingredience dobře promíchaly.
  • Hotový šunkový krém přendejte do mísy a nechte ho vychladnout v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě propojily.
  • Podávejte s čerstvým pečivem, bagetou nebo jako součást obložených chlebíčků.
    Chleba na šunkovou pěnu

    Zdroj obrázku: Jana C., Příprava chlebíčků na šunkovou pěnu

  • Šunkový krém můžete ozdobit čerstvými bylinkami, například pažitkou nebo petrželkou.
    Chlebíčky se šunkovou pěnou

    Zdroj obrázku: Jana C., Servírování chlebíčků se šunkovou pěnou

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Pro jemnější texturu můžete šunku před mixováním ještě jemně nasekat.
Krém je skvělý také jako náplň do slaných rolád nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám.
Cena: do 60 Kč
Chod: Svačina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: smetana, šunka


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest