Šunkové šátečky plněné zeleninou a sýrem jsou skvělým způsobem, jak spojit lahodné chutě šunky, křehkého těsta, čerstvé zeleniny a sýra do jednoho báječného jídla. Tento recept je ideální pro rychlé občerstvení, svačinu nebo jako slavnostní pohoštění. Příprava šátečků je jednoduchá a výsledek nadchne nejen vaše chuťové buňky, ale i oči. Šátečky se dají různě obměňovat podle toho, co máte zrovna doma, takže jsou skvělé pro ty, kteří rádi experimentují v kuchyni.

Představte si tu vůni, když se z trouby line čerstvě pečené těsto, naplněné lahodnými kousky šunky, sýra a čerstvé zeleniny. Každý kousek je dokonale nadýchaný a křehký, a když do něj kousnete, rozplývá se v ústech. Tato kombinace chutí vás přenese do světa pohodlí a domácí pohody.

Recept na slané pečivo: šunkové šátečky

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • listové těsto
  • 150 g šunky nejvyšší jakosti
  • 150 g eidamu
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 240 ml mléka
  • sůl
  • 50 g baby špenátu
  • 7 cherry rajčat
  • vejce

Postup přípravy

1. Listové těsto vybalíme a rozdělíme na 6 stejně velkých dílků. Poté ho dáme na 30 minut do lednice.

Listové těsto rozdělíme na 6 stejných dílků.
Listové těsto rozdělíme na 6 stejných dílků.

2. Šunku nakrájíme na kostičky, následně nastrouháme polovinu sýru najemno.

3. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a zahříváme za stálého míchání asi minutu.

4. Přilejeme mléko a mícháme pět minut do zhoustnutí. Osolíme.

5. Přidáme baby špenát, nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr a opékáme za stálého míchání pět minut.

Vše dobře promícháme.
Vše dobře promícháme.

6. Rajčata nakrájíme na malinké kostičky a přidáme na pánev, potom necháme náplň vychladnout.

7. Těsto vyndáme z lednice následně dáme na každou kostičku připravenou náplň.

Náplň naneseme na připravené listové těsto.
Náplň naneseme na připravené listové těsto.

8. Nastrouháme druhou polovinu sýru, kterou na směs na těstě.

9. Těsto balíme do šátečku a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

10. Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem a nakonec pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů 20 minut.

Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem.
Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem.

Tipy na úpravu šátečků

Pokud chcete šátečkům dodat extra křupavost, můžete je před pečením posypat sezamovými nebo lněnými semínky.

Experimentujte s náplněmi! Můžete přidat sušená rajčata, olivy nebo čerstvé bylinky, jako je bazalka nebo tymián.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest