Nejlepší recepty na koláč a buchty jsou ty, ve kterých všechno smícháme dohromady, nalijeme na plech a máme hotovo. Tak tohle je přesně ona – taková trošku litá buchta. Těžko bych ve svém sešitu s recepty hledala něco rychlejšího. Kdyby se vám náhodou ohlásila návštěva třičtvrtě hodiny předem, tuhle buchtu budete akorát tak tahat z trouby. Stačí ji nechat jen trochu vychladnout, pak posypat moučkovým cukrem nebo polít rozpuštěnou čokoládou.

Pro větší vláčnost můžete část mléka nahradit zakysanou smetanou, je to starý a osvědčený trik, aby koláč déle vydržel. Jenže to stejně asi nevyužijete, protože skoro stejně rychle, jako ho upečete, ho také sníte. Zejména k teplému čaji chutná božsky. Je měkký a rozplývá se na jazyku.

Recept na buchtu z těsta za 10 minut

Doba přípravy: 45 minut

Co potřebujeme

  • 150 g krystalového cukru
  • 180 g mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 100 g Hery nebo másla
  • 4 jablka
  • kokos (pokud máte rádi)

Postup přípravy šup šup buchty

1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kousky.

2. Tuk rozpustíme a necháme vychladnout.

3. Všechny ingredience smícháme v míse dohromady.

Litá buchta s jablky šup šup
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na buchtu hotovou za 10 minut

4. Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30–35 minut (do zezlátnutí)

Další možné vychytávky

Do těsta přidáme špetku skořice pro prohloubení jablečné chuti.

Můžeme přidat 2 lžíce kakaa a získáme tmavé těsto.

Místo jablek můžeme použít hrušky.

Obrázek k receptu na litou buchtu

Litá buchta s tvarohem a mandarinkami: Jednoduchá a rychlá letní snídaně nebo svačina

Obrázek receptu na Lehkou a osvěžující litou buchtu s tvarohem a mandarinkami

Litá buchta s tvarohem a mandarinkami: Retro klasika z 90. let

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest