Krabička máslových sušenek s kokosovou náplní, která se otvírala při výjimečných příležitostech – tak bychom nazvali tuto dobrotu, kdybychom ji zakoupili v supermarketu. My si tyto exotické vynikající sušenky ale upečeme doma a připravíme pro naši rodinu či hosty pohoštění, na které nezapomenou. Tyto sušenky totiž navíc spojují dva různé světy dohromady!
Na jedné straně klasické pečivo z jednoduchého máslového těsta, které upečeme dozlatova. Na straně druhé exotická a voňavá kokosová náplň. Ať už si je připravíte na oslavu nebo ke kávě, vždy se setkají s nadšením.
Recept na sušenky s kokosovým krémem
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 260 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 160 g změklého másla
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
Krém:
- 1 hrnek kokosu (200 ml)
- 300 ml mléka (kokosového)
- cukr podle chuti
- 1 sáček kokosového pudinku
- 1/2 lžičky vanilkového aroma
- 100 g másla
- čokoláda na ozdobu
Postup přípravy těsta
1. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu v ledničce.
2. Poté ho na jemně pomoučněném vále vyválíme na plát silný 0,5 cm a vykrájíme kolečka.
3. Do poloviny koleček uděláme ozdobu tak, že do nich vytlačíme paličku na maso.
4. Kolečka upečeme v předehřáté troubě na 180°C do růžova a necháme vychladnout.
Příprava krému

Koblížky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a čokoládovým krémem
1. Kokos rozmixujeme s trochou mléka na hladkou kašičku a přidáme mléko, pudinkový prášek a cukr.
2. Vše spolu rozmícháme, uvaříme do husté konzistence a necháme vychladnout.
3. Dále přidáme máslo a aroma a vše vyšleháme v hustý krém.
4. Zdobícím sáčkem naneseme krém na polovinu sušenek a položíme na ně sušenky s vytlačeným dekorem.
5. Jemně horní sušenku přitlačíme a ozdobíme je čokoládou.
Tipy na závěr
Sušenky skladujte odděleně od vlhkého prostředí, ideálně v uzavíratelné dóze, aby si zachovaly křupavost.
Chcete bezlepkovou verzi? Použijte rýžovou mouku nebo mandlovou mouku smíchanou s kokosem. Výsledek bude překvapivě chutný.

Domácí máslové sušenky lepené vynikajícím pudinkovým krémem a marmeládou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI