Vůně tohoto aromatického koření nám evokuje hřejivé chvíle. Máme ji spojenou s Vánocemi nebo třeba s vůní babiččiných koláčů. Vanilka se získává fermentací tobolek orchidejí rodu vanilovník, původem z Mexika. Má dlouhou historii, již Aztékové ji používali k ochucení nápojů. Do Evropy byla přivezena kolem roku 1520, zejména aristokracie si ji oblíbila. Vanilkový květ je vzácný, kvete pouze 24 hodin, čímž je ztíženo jeho přirozené opylení; proto se dnes často opylovává ručně.

Vůně svátků a pohody: Vanilka

Vanilkové rohlíčky ve své nejznámější podobě, tedy jako sváteční cukroví, ve tvaru půlměsíce, mají kořeny ve Vídni. Poprvé byly údajně připraveny v roce 1683 u příležitosti oslavy vítězství nad Osmanskou říší, tvar půlměsíce symbolizoval znak z osmanské vlajky. Tradiční recept na rohlíčky zahrnuje hladkou mouku, cukr, mleté ořechy, máslo, žloutek a vanilku. Jejich chuť podtrhuje závěrečné obalení v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou:

Ingredience na těsto:

  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 280 g;
  • Kypřicí prášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ lžičky;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka;
  • Vanilin –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ¼ lžičky;
  • Máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 80 g;
  • Zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Žloutek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks.

Na náplň:

  • Bílek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 g;
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Vlašské ořechy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g.  

Postup přípravy:

  • Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a vanilinem.
  • Přidejte změklé máslo a pomocí rukou vše spojte.
Obrázek k receptu: Sváteční vůně vanilky: Křehké rohlíčky plněné ořechovou směsí
Foto: YouTube / Elleen’s kitchen , Recept na: Sváteční vůně vanilky: Křehké rohlíčky plněné ořechovou směsí
  • Přidejte smetanu s vaječným žloutkem a vypracujte kompaktní husté těsto.
  • Mísu přikryjte potravinovou fólií a vložte na 10–15 minut do lednice. 
  • Mezitím smíchejte vaječný bílek, krystalový a vanilkový cukr.
  • Vyšlehejte krém, do něhož přimíchejte mleté vlašské ořechy. 
  • Vychlazené těsto rozdělte na 4 stejné části, z nichž každou vyválejte na tenký plát.
Obrázek receptu na pařížské rohlíčky.

Pařížské rohlíčky s bohatým krémem

Obrzek k receptu: Sváteční vůně vanilky: Křehké rohlíčky plněné ořechovou směsí
Foto: YouTube / Ellen’s kitchen , Recept na: Sváteční vůně vanilky: Křehké rohlíčky plněné ořechovou směsí
  • Z každého plátu vykrojte rádýlkem 8 trojúhelníků (jako když krájíte pizzu).
  • Na každý trojúhelníček dejte lžíci ořechové náplně a zarolujte jej do tvaru rohlíčku.
  • Hotové tvary vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte po dobu 15–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Obrázek receptu na jablečné rohlíčky z tvarohového těsta.

Nadýchané jablečné rohlíčky z tvarohového těsta – výborný jablečný moučník – uložte si recept

Obrázek k receptu: Sváteční vůně vanilky: Křehké rohlíčky plněné ořechovou směsí
Foto: YouTube / Ellen’s kitchen , Recept na: Sváteční vůně vanilky: Křehké rohlíčky plněné ořechovou směsí
  • Po upečení každý z rohlíčků obalte v moučkovém cukru a podávejte. 
  • Moučkový cukr můžete vsypat do sáčku, do něhož opatrně vhodíte několik rohlíčků, které takto jednoduše obalíte.
Obrázek receptu na tvarohové rohlíčky s jablečnou náplní.

Křehké tvarohové rohlíčky s jablečnou náplní

Zdroj: Autorský text, YouTube, Prima Fresh

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest