Vůně tohoto aromatického koření nám evokuje hřejivé chvíle. Máme ji spojenou s Vánocemi nebo třeba s vůní babiččiných koláčů. Vanilka se získává fermentací tobolek orchidejí rodu vanilovník, původem z Mexika. Má dlouhou historii, již Aztékové ji používali k ochucení nápojů. Do Evropy byla přivezena kolem roku 1520, zejména aristokracie si ji oblíbila. Vanilkový květ je vzácný, kvete pouze 24 hodin, čímž je ztíženo jeho přirozené opylení; proto se dnes často opylovává ručně.
Vůně svátků a pohody: Vanilka
Vanilkové rohlíčky ve své nejznámější podobě, tedy jako sváteční cukroví, ve tvaru půlměsíce, mají kořeny ve Vídni. Poprvé byly údajně připraveny v roce 1683 u příležitosti oslavy vítězství nad Osmanskou říší, tvar půlměsíce symbolizoval znak z osmanské vlajky. Tradiční recept na rohlíčky zahrnuje hladkou mouku, cukr, mleté ořechy, máslo, žloutek a vanilku. Jejich chuť podtrhuje závěrečné obalení v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou:
Ingredience na těsto:
- Hladká mouka – 280 g;
- Kypřicí prášek – ½ lžičky;
- Sůl – špetka;
- Vanilin – ¼ lžičky;
- Máslo – 80 g;
- Zakysaná smetana – 200 g;
- Žloutek – 1 ks.
Na náplň:
- Bílek – 1 ks;
- Cukr krystal – 40 g;
- Vanilkový cukr – 1 lžička;
- Vlašské ořechy – 100 g.
Postup přípravy:
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a vanilinem.
- Přidejte změklé máslo a pomocí rukou vše spojte.
- Přidejte smetanu s vaječným žloutkem a vypracujte kompaktní husté těsto.
- Mísu přikryjte potravinovou fólií a vložte na 10–15 minut do lednice.
- Mezitím smíchejte vaječný bílek, krystalový a vanilkový cukr.
- Vyšlehejte krém, do něhož přimíchejte mleté vlašské ořechy.
- Vychlazené těsto rozdělte na 4 stejné části, z nichž každou vyválejte na tenký plát.

Pařížské rohlíčky s bohatým krémem
- Z každého plátu vykrojte rádýlkem 8 trojúhelníků (jako když krájíte pizzu).
- Na každý trojúhelníček dejte lžíci ořechové náplně a zarolujte jej do tvaru rohlíčku.
- Hotové tvary vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte po dobu 15–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Nadýchané jablečné rohlíčky z tvarohového těsta – výborný jablečný moučník – uložte si recept
- Po upečení každý z rohlíčků obalte v moučkovém cukru a podávejte.
- Moučkový cukr můžete vsypat do sáčku, do něhož opatrně vhodíte několik rohlíčků, které takto jednoduše obalíte.

Křehké tvarohové rohlíčky s jablečnou náplní
Zdroj: Autorský text, YouTube, Prima Fresh