Pečená husa neodmyslitelně patří k našemu podzimnímu období. Snad naprostá většina obyvatel se už týdny předem těší na tradiční pečenou husu, kterou si dopřáváme hlavně 11. listopadu. Ale husa nemusí být jen na Martina, že? 🙂
Husa, jak je známo, je tužší maso a je zapotřebí mu věnovat určitou péči a hlavně čas. Připravte podle tohoto receptu tu nejlepší sváteční husu, kterou si stejně jako my upečete také kdykoliv během celého roku. S pečením husy rozhodně nikam nespěchejte, nepřipravíte se tak o luxusní gastronomický zážitek. Maso je po povedeném dopečení křehké a kůže fantasticky křupavá. Celý pokrm musíme nutně doplnit o dobře, ideálně doma připravené houskové a bramborové knedlíky. Jako třešničkou na dortu je lahodné sladkokyselé zelí, které má každý rád trochu jinak. Velikost husy vybíráme dle předpokládané účasti svátečního stolování. Odhadem 4,5 kg husa spolehlivě vystačí pro cca 4 – 6 jedlíků. Nikdy také husu nepečeme s drobami. Celý pokrm je vrcholem sváteční večeře a proto si na něm dáme hodně záležet!
Recept na křupavou pečenou husu
Délka přípravy 20 minut, délka pečení 9 hodin.
Ingredience pro přípravu
- 1 husa (4,5 kg)
- 2 lžíce celého kmínu
- 2 lžíce soli
- 1 hrnek vody
Postup přípravy
1. Nejdříve si poctivě husu omyjeme zvenku i zevnitř a následně osušíme.
2. Případnou nadbytečnou chlopeň krku a konce křídel odřízneme a dáme na plech.
3. Husu si na plechu nyní pořádně osolíme 2 lžícemi soli a posypeme zvenčí i zevnitř 2 lžícemi kmínu.
4. Dáme si předehřát troubu na 200°C a křídla k sobě svážeme kuchyňským provázkem.
5. Stejně k sobě svážeme stehna a husu otočíme na pekáči prsy dolů!
6. Odříznuté části husy rozložíme na plechu kolem husy a nalejeme 1 hrnek vody.
7. Nyní husu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 1 hodinu.
8. Po hodině pečení stáhneme teplotu na cca 85°C a takto pozvolna pečeme dalších 8 hodin, během té doby potíráme tukem, kterou husa pustila.
9. Hotovou husu přesuneme na velký sváteční talíř a tuk slejeme do hrnku nebo jiné nádoby.
10. Po chvíle se tuk na hladině oddělí od šťávy a my ho odebereme do čisté nádoby, aby nám zůstala čistá šťáva.
11. Šťávou polejeme husu a knedlíky během podávání.
Tradice svatomartinské husy
Tato tradice má na sv. Martina velice jednoduché vysvětlení v podobě pověsti. V oné pověsti se píše, že svatomartinského kázání přerušily hlučné husy a jako trestu se jim dostalo pekáče, na kterém skončily.
Využití husího sádla
Husí sádlo je ohromná surovina. Je skvělá náhrada za jakýkoliv jiný tuk na smažení a pečení. Jeho lahodná vůně rozšiřuje pokrmům chuťové spektrum. nejlepší je husí sádlo skladovat v lednici. Takto vydrží několik týdnů.
Co když zbydou knedlíky a zelí?
Znáte to, téměř vždy zbyde výpek, trošku masa, kůže, knedlík a zelí a nebo jen něco z toho. Druhý den se ale i tyto jednotlivé kousky skvěle hodí. Já to dělám takto: Nejprve z husy oloupu maso a bramborové knedlíky nakrájím na malé kousky. Poté rozehřeji husí sádlo na pánvi na středním plameni. Přidám maso a kousky knedlíku a prohřívám na pánvi, dokud nezezlátnou. Nakonec vmícháme červené zelí, které zůstalo a ještě prohřeji. Toto jídlo z jedné pánve má jedinečnou chuť a někteří lidé dokonce tvrdí, že chutná ještě lépe než samotná husa!