Svatý Martin by měl přijíždět na bílém koni a přinést první sníh. Kdysi toto období znamenalo i čas poděkování a přípravu na zimu. V lidové tradici se na tento svátek pekla nejen svatomartinská husa, ale také sladké, svatomartinské pečivo ve tvaru podkovy, jako symbol štěstí a dobrého osudu.

Svatomartinské podkovy jsou jedním z méně známých, ale kouzelných tradičních pečiv, které se pekly na svatého Martina 11. listopadu. Podkovy se dávaly dětem, poutníkům i čeledi, aby měli šťastný krok po celý rok. U nás na vesnici to bylo běžné, a často se plnily ořechy, mákem nebo povidly, nebo se pekly jen na sucho a obalovaly v cukru.

Na svatého Martina bylo zvykem vždycky péct něco, co symbolizovalo štěstí. Podkovy symbolizovaly šťastný krok do Nového roku, i když dnes už asi nečekáme bílého koně, vůně čerstvých upečených podkov nám připomene, že i drobný rituál, může mít svoje kouzlo.

Recept na svatomartinské podkovy štěstí

Ingredience potřebné na přípravu svatomartinských ořechových rohlíčků

Těsto

  • 600 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kostka droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 150 g másla
  • 2 žloutky

Náplň

  • 300 g vlašských ořechů
  • 100 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
  • vejce na potření a půlky vyloupaných ořechů na ozdobu

Postup přípravy ořechových podkov

1. Do mouky nasypeme špetku soli, cukr a vanilkový cukr a rozmícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme pod utěrkou vykynout.

2. Po vykynutí kvásku přidáme rozpuštěný vychlazený tuk, žloutky a uhněteme těsto, které necháme na teplém místě přikryté kynout.

3. Během kynutí těsta si připravíme náplň: Do kastrůlku si nalijeme mléko a smetanu, přidáme cukry a med a přivedeme k varu. Poté přidáme ořechy a rum, zamícháme necháme vychladnout.

4. Vykynuté těsto přeneseme na vál a rozdělíme na dvě poloviny. Z každé poloviny vyválíme plát, který rozdělíme cca na 24 obdélníčků, tyto naplníme ořechovou náplní a každý stočíme do válečku a zahneme do podkovy.

ěsto rozkrájíme na obdélníky, naplníme s točíme do podkovy.
Foto se svolením: varime-doma.cz, Těsto rozkrájíme na obdélníky, naplníme s točíme do podkovy.

5. Podkovy pokládáme na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a ozdobíme půlkou ořechového jádra.

Podkovy potřeme vajíčkem a ozdobíme kouskem ořechu.
Foto se svolením: vaříme-doma.cz, Podkovy potřeme vajíčkem a ozdobíme kouskem ořechu.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 10-15 minut. Necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

Pro svátečnější vůni můžeme přidat do náplně trochu rumu nebo skořice. Do středu náplně můžeme ukrýt kousek ořechu nebo mandle pro štěstí. Podkovy se často darovaly, vypadají krásně zabalené v celofánu s mašlí.

Svatomartinské rohlíčky

Kynuté Svatomartinské Rohlíčky s Ořechovou Náplní

Drůbeží kaldoun

Silná domácí polévka: Drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky

Video se svolením varime doma cz

Zdroj a fotky: varime doma cz

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest