K pozdnímu létu neodmyslitelně patří vůně kynutého těsta a pečených švestek s máslovou drobenkou. Recepty na něj se předávají z generací na generace a nikdy snad neomrzí. Když dozrávají švestky, automaticky nás napadá. co z nich dobrého uvaříme či upečeme. Kromě kompotů, či vaření povidel se už v dávných časech pekly i koláče a buchty a pečeme je dodnes. V každém kraji měl koláč trochu jiný tvar, ale jedno měl vždycky společné, byl to koláč, který spojoval domov s vůní sadu. No a malé kouzlo, které u tohoto konkrétního nesmí chybět – okraje po dopečení potřené máslem s rumem.
Švestkový koláč se pekl, když švestky začaly padat ze stromu. Byl to čas, kdy se zavařovalo, sušilo, vařilo a peklo, protože švestka je ovoce skromné a štědré zároveň. Kynuté těsto k tomu patřilo odjakživa, protože je vláčné a krásně drží šťávu z ovoce. Někdy se švestky kombinovaly i s tvarohem nebo mákem, ale stejně jdou nejlépe vychutnat v čistém švestkovém koláči s drobenkou. Ano drobenka navrchu je jakousi třešničkou na dortu máslová sladká a křupavá.
I dnes, když tento koláč vytáhnete z trouby, voní domovem. Ať už ho jíme v neděli po obědě, anebo ho přibalíme do košíku na piknik, či večer se sklenicí mléka, vždycky to je ten náš domácí, vonící babičkou a její kuchyní.
Recept na kynutý švesťák s drobenkou
Ingredience potřebné k přípravě klasického švestkového koláče
- 200 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 300 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 žloutky
- 30 g másla
- špetka soli
- švestky
- drobenka (40 g másla, 40 g cukru krupice, 80 g hrubé mouky)
Postup přípravy švestkového koláče
1. Nejprve si připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, droždí a lžičky cukru. Ten necháme vzejít přikrytý na teplém místě cca 15 minut.
2. V misce smícháme ostatní ingredience, přidáme hotový kvásek a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a v teple necháme kynout asi 1 hodinu, do zdvojnásobení objemu.
3. Vykynuté těsto narovnáme na tukem vymazaný plech, poklademe půlkami vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou připravenou smícháním cukru, másla a mouky (drobenku nehněteme, pouze rozmělníme mezi prsty).
4. Koláč upečeme ve vyhřáté troubě do růžova a po vychlazení poprášíme moučkovým cukrem.
Rady
Drobenku doporučuji udělat už během kynutí těsta a nechat v lednici. Vychlazení se lépe drolí a je jemnější.

Posvícenské švestkové koláče – víte kdy se připravují?
