Kolik krajů, tolik mravů – a tohle přísloví se hodí jak na kulturní zvyky, tak na jídlo. Omáčku ze sušených švestek jsem taky neznala, ale zase jsem znala spoustu pokrmů podávaných třeba na štědrý večer, které tady v Česku vůbec známé nejsou. Tuto omáčku vařili v některých krajích na Vánoce, ale hodí se i jako malý předkrm na slavnostní stůl. Sladko-kyselá omáčka ze sušených švestek skvěle doplňuje meníčko s pečenou kachnou nebo husou ale taky s pečeným vepřovým.

Černá omáčka taky nebyla ve všech rodinách stejná, někde se používalo pouze pár jednoduchých ingrediencí jako sušené švestky a jablka, ořechy a perník. Někde to byl celý dlouhý seznam ingrediencí, které omáčka obsahovala. Každopádně to v rodinách vonělo krásně vánočně a když se nakonec do omáčky přidala čokoláda, stal se jeden z mnoha vánočních zázraků a omáčka dosáhla naprosté dokonalosti.

Tato omáčka byla každopádně hřebem kuchyňských příprav a přikusovala se ještě teplá k vánočce, vařila se ve velikánském hrnci a putovala po celém příbuzenství. Taky měla nebo má své názvy jako muzika, odvárka nebo prosté černá omáčka. Vyzkoušíte letos? Do Vánoc vyzkoušet a o Vánocích repete!!!

Recept na Švestkovou černou sváteční omáčku

Ingredience na přípravu nejen vánoční delikatesy Černé omáčky

  • 200 g sušených švestek
  • 3 lžíce rozinek
  • 3 lžíce nasekaných mandlí
  • 3 lžíce nasekaných ořechů
  • 2 svitky celé skořice
  • 7 hřebíčků
  • 3 kolečka citrónu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 4-5 lžic strouhaného perníku
  • vanilkový cukr + cukr dle chuti
  • voda

Postup přípravy Černé sváteční švestkové omáčky

1. Do velkého hrnce dáme vařit 1,2 l vody, pokrájené švestky, pokrájené kolečka citrónu s kůrou a koření. Směs přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Koření je nejlepší dát vařit v nerezovém vajíčku, aby se lépe vyndávalo.

Suroviny vaříme ve vodě ve větším hrnci.
Foto: cooky.cz, Suroviny vaříme ve vodě ve větším hrnci.

2. Koření vyndáme a přidáme rozinky, ořechy, cukr a povidla. Vaříme pod pokličkou dalších 30 minut.

3. Přidáme nastrouhaný perník a vaříme dalších 15 minut. Nakonec přidáme rum (volitelné) anebo čokoládu.

Tahle hřejivá omáčka už svojí vůní při vaření navodí tu správnou sváteční atmosféru a polechtá chuťové buňky všech hostů.

Hovězí maso, švestková omáčka, knedlík

Vařený hovězí jazyk se švestkovou omáčkou

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest