Bezesporu existuje několik jídel z našeho dětství, na která upřímně rádi vzpomínáme. V mém případě jedním za takových jídel jsou rozhodně švestkami plněné knedlíky v těstíčku. Na talíři posypané moučkovým cukrem, mákem a zalité rozpuštěným máslem. Na knedlíky jsme se doma těšili od zimy a netrpělivě vyhlíželi květy na stromech švestky. Je to taková naše sladká tradice, první sklizené švestky putují do knedlíků. Bohužel letos nám všechny pomrzly a upaluju pro pár švestek do obchodu. Stejně se na ně moc těším a po dlouhé době si připomenu, jak nám vyvařovala babička během prázdnin. Ovocné knedlíky mám obecně moc ráda a často je doma připravuji i během roku z mraženého ovoce. Ale ke švestkovým se skvěle hodí mák, proto je tento recept trošku neobvyklý.
Recept na švestkové knedlíky s mákem
Celková doba přípravy 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
- 5 švestek
- 300 g mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- trochu másla
- moučkový cukr
- sůl
- mletý mák
Postup přípravy
1. Nejdříve si v hrnci smícháme mléko, 1/4 kostky másla a špetku soli a dáme vařit.
2. Jakmile docílíme bodu varu, přimícháme 3/4 mouky (asi 220 g) a stále vaříme.
3. Nyní hrnec odstavíme a během chladnutí směsi si vypeckujeme omyté švestky.
4. Do vychladlé směsi nyní zapracujeme vejce a zbytek mouky. Pokud by se nám těsto pořád lepilo, přisypeme ještě mouku.
5. Pracovní plochu si posypeme moukou a těsto na ní vyválíme na tenký plát.
6. Z vyváleného těsta vykrojíme čtverečky a ty naplníme švestkami.
7. Švestky zabalíme do těsta a do velkého hrnce si dáme velké množství vody.
8. Vodu dáme vařit a do vroucí vody vložíme hotové knedlíky.
9. Knedlíky přibližně po 10 minutách vyplavou na hladinu, to znamená, že jsou hotové.
10. Během vaření knedlíku si v pánvi nebo mikrovlnné troubě rozpustíme trochu másla a připravíme mletý mák.
11. Hotové knedlíky posypeme mákem, moučkovým cukrem a zalejeme rozpuštěným máslem.
Historie švestkových knedlíků
Švestkové knedlíky jsou tradiční sladký středoevropský pokrm. Kořeny mají zejména na území České, Slovenské republiky a nejspíš i Rakouska. První zmínky o švestkových knedlících máme ze středověku, tehdy však bylo těsto uvařené pouze z mouky, vody a soli. Nejvíce tuto dobrotu ucítíte v domácnostech během začátku podzimu, kdy dozrávají švestky.