Bezesporu existuje několik jídel z našeho dětství, na která upřímně rádi vzpomínáme. V mém případě jedním za takových jídel jsou rozhodně švestkami plněné knedlíky v těstíčku. Na talíři posypané moučkovým cukrem, mákem a zalité rozpuštěným máslem. Na knedlíky jsme se doma těšili od zimy a netrpělivě vyhlíželi květy na stromech švestky. Je to taková naše sladká tradice, první sklizené švestky putují do knedlíků. Bohužel letos nám všechny pomrzly a upaluju pro pár švestek do obchodu. Stejně se na ně moc těším a po dlouhé době si připomenu, jak nám vyvařovala babička během prázdnin. Ovocné knedlíky mám obecně moc ráda a často je doma připravuji i během roku z mraženého ovoce. Ale ke švestkovým se skvěle hodí mák, proto je tento recept trošku neobvyklý.

Recept na švestkové knedlíky s mákem

Celková doba přípravy 1 hodina.

Ingredience pro přípravu

  • 5 švestek
  • 300 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • trochu másla
  • moučkový cukr
  • sůl
  • mletý mák

Postup přípravy

1. Nejdříve si v hrnci smícháme mléko, 1/4 kostky másla a špetku soli a dáme vařit.

2. Jakmile docílíme bodu varu, přimícháme 3/4 mouky (asi 220 g) a stále vaříme.

Jakmile docílíme bodu varu, přimícháme 3/4 mouky (asi 220 g) a stále vaříme.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Jakmile docílíme bodu varu, přimícháme 3/4 mouky (asi 220 g) a stále vaříme.

3. Nyní hrnec odstavíme a během chladnutí směsi si vypeckujeme omyté švestky.

4. Do vychladlé směsi nyní zapracujeme vejce a zbytek mouky. Pokud by se nám těsto pořád lepilo, přisypeme ještě mouku.

5. Pracovní plochu si posypeme moukou a těsto na ní vyválíme na tenký plát.

Pracovní plochu si posypeme moukou a těsto na ní vyválíme na tenký plát.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Pracovní plochu si posypeme moukou a těsto na ní vyválíme na tenký plát.

6. Z vyváleného těsta vykrojíme čtverečky a ty naplníme švestkami.

7. Švestky zabalíme do těsta a do velkého hrnce si dáme velké množství vody.

Švestky zabalíme do těsta.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Švestky zabalíme do těsta.

8. Vodu dáme vařit a do vroucí vody vložíme hotové knedlíky.

Vodu dáme vařit a do vroucí vody vložíme hotové knedlíky.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Vodu dáme vařit a do vroucí vody vložíme hotové knedlíky.

9. Knedlíky přibližně po 10 minutách vyplavou na hladinu, to znamená, že jsou hotové.

10. Během vaření knedlíku si v pánvi nebo mikrovlnné troubě rozpustíme trochu másla a připravíme mletý mák.

11. Hotové knedlíky posypeme mákem, moučkovým cukrem a zalejeme rozpuštěným máslem.

Historie švestkových knedlíků

Švestkové knedlíky jsou tradiční sladký středoevropský pokrm. Kořeny mají zejména na území České, Slovenské republiky a nejspíš i Rakouska. První zmínky o švestkových knedlících máme ze středověku, tehdy však bylo těsto uvařené pouze z mouky, vody a soli. Nejvíce tuto dobrotu ucítíte v domácnostech během začátku podzimu, kdy dozrávají švestky.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest