Švestkové tvarohové knedlíky jsou českou klasikou a konkrétně u nás doma patří mezi top oblíbené ovocné knedlíky. Nepřipravujeme je tak často o to víc jsou populární. Příprava tvarohového těsta je ohromně jednoduchá a rychlá. Na celé toho lahodné jídlo potřebujete jen několik surovin včetně sezónního ovoce. My máme doma nejraději typicky švestky. Samozřejmě podle tohoto receptu připravíte i lahodné jahodové, borůvkové nebo třeba meruňkové knedlíky. Ukážu vám, jak připravujeme švestkové knedlíky u nás doma. Naše oblíbená kombinace s mákem a cukrem je prostě návyková, tak se nedivte, když se knedlíky trochu přejíte. Ale ten uspokojující pocit za to vážně stojí!
Jaké ovocné knedlíky jsou nejoblíbenější u Vás doma? Nechte nám zprávu dole v komentářích…
Recept na švestkové knedlíky s mákem a cukrem
Ingredience pro přípravu
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 90 g – 150 g krupice
- sezónní ovoce
- mletý mák
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Postup přípravy
1. V míse si promícháme tvaroh s krupicí a poté na pomoučněné pracovní ploše vypracujeme nelepivé těsto.
2. Vytvarujeme válec a ten rozdělíme na cca 8 stejných dílků.
3. Vypeckujeme si švestky.
4. Z každého dílku těsta uděláme placku a zabalíme do ní 1 švestku.
5. Vytvarujeme koule a ve velkém hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu.
6. Knedlíky opatrně vkládáme do vroucí vody a jakmile vyplavou na hladinu, vyndáváme je ven.
7. Knedlíky podáváme posypané mletým mákem a zalité rozpuštěným máslem.
Tvarohové nebo bramborové těsto?
Jistě se zde najdou příznivci spíše bramborového těsta, které má u švestkových knedlíků delší tradici. Ovšem tvarohové těsto má několik výhod oproti bramborového, a ne zanedbatelných!
Rychlost přípravy: Tvarohové těsto připravíte doslova za pár minut a nemusíte nic předvařovat. Oproti bramborovému těsto je výrazně zkrácená doba přípravy těsta a tedy i celého jídla.
Lehká varianta: Tvarohové těsto je mnohem lehčí a méně syté, nežli bramborové. Není vám po nich tak těžko, takže je vhodná pro ty z vás, kdo preferují lehčí jídla.
Variabilita: Tvarohové těsto se chuťově mnohem lépe snáší s dalším ovocem, jako borůvky, meruňky, jahody atd.