Tenhle ovocný koláč je pro mě důkazem, že i z mála jednoduchých surovin a s málem zkušeností v pečení dokážu vykouzlit dobrotu, která potěší všechny kolem. Samozřejmě mám ráda to, co si upeču nebo uvařím sama, ale ještě radši mám, když mě někdo překvapí čerstvě upečeným koláčkem. No a právě dnes jsem k snídani měla švestkový koláč, který jsem dostala večer předtím. Se sousedy máme takový zvyk – a je to opravdu skvělý zvyk – že cokoliv pečeme nebo zavařujeme, nosíme si vzájemně ochutnat. A když se do pečení pustí chlap… to je teprve lahůdka!

Jemné těsto, sladkokyselé švestky a voňavá skořice – to je trio, které mě nikdy nezklame. Švestky patří mezi moje nejoblíbenější ovoce, a proto z nich často připravuji povidla, koláče, knedlíky nebo jiné dobroty. A ta skořice? Ta každému jídlu dodá šmrnc a mně vždy připomene, že pomalu, ale jistě přichází chladnější období, kdy je nejlepší se zahřát u voňavého koláče a hrnku dobrého čaje.

Recept na Rychlý a snadný švestkový koláč se skořicí

Ingredience potřebné k přípravě šestkového koláče

  • 2 vejce
  • 8 g vanilkového cukru (možno nahradit 1 lžičkou essence)
  • 120 g cukru
  • špetka soli
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 50 ml vlažného mléka
  • 220 g polohrubé mouky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička mleté skořice
  • 750 g vypeckovaných švestek
  • 16 g vanilkového cukru
  • moučkový cukr na posypání
  • máslo a polohrubá mouky na vysypání formy

Postup přípravy švestkového koláče

1. Švestky omyjeme a vypeckujeme.

2. Připravíme si těsto. vejce vyšleháme se špetkou soli, vanilkou a cukrem, přidáme rozpuštěné máslo.

3. Do řádně vyšlehané směsi přidáme vlažné mléko a poté prosetou mouku s práškem do pečiva.

4. Do. rozmíchaného těsta přidáme citrónovou šťávu a skořici. Směs vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou.

5. Těsto hustě obložíme půlkami švestek a posypeme vanilkovým cukrem.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.

Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme Moučkovým cukrem a podáváme.

Recept na luxusní švestkový koláč s máslovou klasickou drobenkou

Kynutý švestkový koláč s máslovou drobenkou: Na nedělní odpoledne i na všední den

Obrázek k receptu nakynutý závin se švestkami

Makový závin se švestkami: Kynutý, ale nekynutý. Závin, co klame tělem a stihnete z těsta ještě buchty

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest