Tenhle ovocný koláč je pro mě důkazem, že i z mála jednoduchých surovin a s málem zkušeností v pečení dokážu vykouzlit dobrotu, která potěší všechny kolem. Samozřejmě mám ráda to, co si upeču nebo uvařím sama, ale ještě radši mám, když mě někdo překvapí čerstvě upečeným koláčkem. No a právě dnes jsem k snídani měla švestkový koláč, který jsem dostala večer předtím. Se sousedy máme takový zvyk – a je to opravdu skvělý zvyk – že cokoliv pečeme nebo zavařujeme, nosíme si vzájemně ochutnat. A když se do pečení pustí chlap… to je teprve lahůdka!
Jemné těsto, sladkokyselé švestky a voňavá skořice – to je trio, které mě nikdy nezklame. Švestky patří mezi moje nejoblíbenější ovoce, a proto z nich často připravuji povidla, koláče, knedlíky nebo jiné dobroty. A ta skořice? Ta každému jídlu dodá šmrnc a mně vždy připomene, že pomalu, ale jistě přichází chladnější období, kdy je nejlepší se zahřát u voňavého koláče a hrnku dobrého čaje.
Recept na Rychlý a snadný švestkový koláč se skořicí
Ingredience potřebné k přípravě šestkového koláče
- 2 vejce
- 8 g vanilkového cukru (možno nahradit 1 lžičkou essence)
- 120 g cukru
- špetka soli
- 100 g rozpuštěného másla
- 50 ml vlažného mléka
- 220 g polohrubé mouky
- 5 g prášku do pečiva
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 750 g vypeckovaných švestek
- 16 g vanilkového cukru
- moučkový cukr na posypání
- máslo a polohrubá mouky na vysypání formy
Postup přípravy švestkového koláče
1. Švestky omyjeme a vypeckujeme.
2. Připravíme si těsto. vejce vyšleháme se špetkou soli, vanilkou a cukrem, přidáme rozpuštěné máslo.
3. Do řádně vyšlehané směsi přidáme vlažné mléko a poté prosetou mouku s práškem do pečiva.
4. Do. rozmíchaného těsta přidáme citrónovou šťávu a skořici. Směs vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou.
5. Těsto hustě obložíme půlkami švestek a posypeme vanilkovým cukrem.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.
Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme Moučkovým cukrem a podáváme.

Kynutý švestkový koláč s máslovou drobenkou: Na nedělní odpoledne i na všední den

Makový závin se švestkami: Kynutý, ale nekynutý. Závin, co klame tělem a stihnete z těsta ještě buchty
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková