Vláčný a nadýchaný koláč z čerstvých švestek. Přijde vhod v období od července do září, kdy probíhá dozrávání tohoto oblíbeného ovoce. Koláč poslouží jako snídaně, brunch nebo dezert. Klidně ho můžete vylepšit kopečkem zmrzliny nebo karamelovou polevou. Vydrží čerstvý 4 dny bez problému a celý recept je velmi snadný. Pokud jste dostali chuť na tento koláč, ale nemáte k dispozici čerstvé švestky, v pohodě použijte jakékoliv jiné peckovice – meruňky, třešně, blumy. V receptu doporučujeme použít řecký jogurt, který udělá tu vláčnou a nadýchanou strukturu. I v tomto případě můžete improvizovat a použijte například kefír, bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Dostali jste chuť na tento koláč totálně mimo ovocnou sezónu? Použijte sušené ovoce, nebo případně konzervované. Zajímavé je, že si tento koláč můžete připravit do zásoby. Zmrazte ho a vydrží vám až 1 měsíc.
Recept na švestkový koláč
Doba přípravy 20 minut, doba pečení max. 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
- 5-10 švestek – záleží na velikosti (použít můžete i blumy modré, které jsou na obrázku)
- 2 hrnky mouky
- 1 a 1/4 hrnku cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 hrnek řeckého nízkotučného jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 g rozpuštěného másla
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C.
2. Plech o rozměru 23 x 8 cm vyložíme pečícím papírem.
3. Švestky nakrájíme na cca 0,5 cm silné měsíčky.
4. V míse si smícháme cukr, rozpuštěné máslo a vejce. Šleháme šlehačem asi 2 minuty.
5. Vmícháme jogurt a vanilkový extrakt a opět vyšleháme.
6. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a postupně vyšleháme.
7. Těsto nalejeme do formy a navrch rozložíme švestky.
8. Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu, průběžně zkoušíme test párátkem.
9. Po dopečení necháme vychladnout 30 minut, než koláč vyndáme z plechu.
10. Posypeme moučkovým cukrem.
Tipy pro pečení:
Vlastníte-li konvekční troubu, pečte maximálně 45 minut.
My jsme použili plech o velikosti 23 x 8 cm. Můžete použít jiné rozměry, musíte však podle toho upravit délku pečení nebo ingredience.
Udělejte si klidně bezlepkový koláč z bezlepkové mouky v poměru 1:1 k obyčejné mouce, podle tohoto receptu.